10 Eylül 2011 Cumartesi

Kayserispor Sezon Öncesi Değerlendirme ( Forvet )

Alternatifi bol bir forvet hattıyla bu yıl lige başlıyor Kayserispor. Geçtiğimiz dönemde takımda yer alan forvet oyuncularının takıma faydalı olduklarını söylemek mümkün. Geçen yıl 14 maçta 7 gol atan bir forvetimiz vardı. Zalayeta. Malumunıuzdur ailevi nedenlerden dolayı takımdan gönderildi. Yine Ömer Şişmanoğlu Kayserispor' a geldiğinden bu yana en iyi performansını gösterdi. Sezonu 7 golle bitirip santrofor oynadığında neler yapabileceğini hepimize gösterdi. Sezonun ikinci yarısına başlarken İsveç' li Emir Kujoviç' te kadroya dahil oldu ve kilitlenen maçlarda kilit açma özelliğini kullanarak 4 gol buldu. Peki bu yıl forvet hattımızda neler ve kimler var, performansları ne durumda, bu yıl ne yapabilirler? Biraz da forvet hattına bakalım.

Emir Kujoviç; Geçen yıl geldiğinde bir çok gazetede Yeni İbrahimoviç Kayserispor' da başlıkları atıldı, ne kadar iyi bir transfer olduğu anlatıldı. Kujoviç' i izlemeden önce hakkında biraz araştırma yapmıştım. Forvet oynamasının yanı sıra forvet arkasında oynayabildiğini öğrenip umutlanmıştım. Ama sezon içerisinde gördük ki Kujoviç' in bu özelliği pek yok. Bu yıl ki performansı hakkında pek bişey söyleyemeyeceğim. Yalnız şu bilgiyi paylaşayım; Samsunspor' a kiralanması gündemdeydi ama maddi konularda anlaşılamayınca bu transfer olmadı. Dilerim bu sene daha verimli bir dönem geçirir. Rotasyon için ve uzun lig maratonunda kilitlenen maçları açmak için lazım olduğunu düşünüyorum.


Ömer Şişmanoğlu; Geldiğinden beri en iyi sezonunu geçirdi geçtiğimiz sezon. 7 gollük iyi bir performans sergiledi. Onun kanatta oynatılmasının körelmesine neden olduğunu her defasında söyledik. Sonunda forvet olarak çıktığı maçlarda ne kadar bitirici bir forvet olduğunu gösterdi. Ama ne yazık ki şu bir gerçek.Süreklilik sorunu var. Bu sezon hazırlık kampında ki formundan muhtemelen kendiside memnun değildir. Düzeleceğini umut ediyorum. Ligin ilk haftasında sakatlığı nedeniyle muhtemelen oynamayacak bunu da dipnot olarak düşelim.


Nadir Çiftçi; 15 yaşında Den Haag' dan Porstmouth' a transfer olduğunda Türkiye' de kopan yaygarayı hatırlıyorum. Aynı Engin Bekdemir' in konuşulduğu gibi takım arkadaşı olan Nadir' de çok konuşuldu. Nadir tipik bir santrofor değil aslında. Çok hareketli bir oyuncu. Forvet hattının her bölgesinde oynadığı gibi her iki kanatta da etkili maçlar çıkarıyor. U-19 Milli Takımında bu pozisyonlarda çok gördük. Ama Kayserispor' da hazırlık döneminde forvet hattında görev aldı ve oldukça başarılı işler çıkardı. Özellikle Gaziantep B.B.Spor maçında Engin ve Nadir oyuna girdikten sonra oyunda belirli derecede bir değişim oldu. Bu yıl umutlu olduğıum gençlerden birisi. Okay ve Engin gibi ondan da çok şeyler bekliyorum. 



Cem Sultan; Her ne kadar gündeme Servet ile kavgasından sonra gündeme geldiği düşünülse de aslında az çok futbol sevgisi ve ilgisi olan herkes Cem Sultan adını duymuştur. Gs altyapısında kendinden o kadar bahsettirdi ki A takıma alınmadığı için bir çok kez Gs yönetimi eleştirdi. Sonra Servet ile kavgası gündeme geldi ve Gs' den koptu. Kayserispor hazırlık kampında fazla kendini gösteremedi. Şota ile kavga ettiği haberleri yapıldı, Gs' ye geri döneceği iddia edildi ama Cem şu anda Kayserispor' un futbolcusu. Eğer kendine iyi bakarsa Kayserispor onun için mutlaka çok iyi bir takım. Yok dikkat etmez ise Cem Sultan adı kısa sürede unutulanlar arasına girer.

                                                                                                                              
Gökhan Ünal; Tabii ki yeri ayrı, tabii ki Kayserispor camiası için adı çok şey ifade ediyor. Ama hazırlık döneminde öyle ahım şahım bir oyununu görmedik. Kral bir kaç gol buldu belki ama eski kraldan pek eser yoktu sahada. Şimdi Gökhan Ünal için kim ne derse desin Kayserispor son şans. Tamam ondan eski günlerde ki kadar mükemmel olmasını bekleyemeyiz ama takıma katkı yapması şart oğlu şart. Umarım Kayserispor' a layık olabilirsin Kral. Taraftar senden çok şey bekliyor..


Franco Dario Cangele; Onunla ilgili fazla bir şey yazmama gerek yok sanırım. Eren Güngör ile birlikte Kayserispor' un ruhu. Tamam bir çok sorunu var ama şu bir gerçek ki onun adı bir çok oyuncunun geri çekilmesine neden oluyor. Ailevi sorunlarının yanı sıra yaşadığı ağır sakatlıklar onu formundan düşürmüş biraz. Hazırlık döneminde tam performans gösteremediği malumunuzdur ama maç eksiğini giderip gerçek kimliğine ulaştığında ve İnşAllah ailevi sorunları bittiğinde biz o eski Cangele' yi çok çok daha iyi göreceğiz.

Kayserispor Sezon Öncesi Değerlendirme ( Orta Saha )

 

Bu yılın en büyük değişimini orta sahada yaşadık. En başta takım kaptanı Mehmet Eren ile yollar ayrıldı, arkasından aslında bile bile lades olarak nitelendirebileceğimiz bir transfer olan Andre Moritz gönderildi. Selim Teber, Ali Bilgin gibi isimler yine takımdan gidenler arasında. Ligin ikinci yarısında Wolfsburg' dan kiralık+opsiyonlu gelen Karim Ziani ile ise kulübünden bonservisi alınmasına rağmen anlaşılamadı. İşin iç yüzü daha sonra ortaya çıktı. Oyuncunun babasının Kayserispor' dan transfer ücreti dışında para istemesi, Genel Menajerimiz Süleyman Hurma' nın da bunu kabul etmemesi nedeniyle oyuncu Kayserispor' da oynamak istemediğini belirtti ve takımdan ayrıldı. Bunun üzerine Kayserispor FİFA' ya müracaat ederek hakkını aramaya başladı.

Gelelim bu senenin kadrosuna. Oldukça büyük değişiklikler yaşandı. Gidenlerin yerlerini doldurabilecek yetenkte oyunculara sahip bir kadro kuruldu. Bu kadronun en büyük özelliği Genç ve Yetenekli oyunculardan oluşuyor olması. Şota' nın kafasında ki oyun anlayışının pas yapan ve hızla rakip sahaya oyunu yıkmak isteyen bir anlayış olduğu hesaba katıldığında bu gençlerin oldukça faydası olacağını düşünüyorum.


Jonathan Santana; Geçen sezon OYNAYABİLDİĞİ maçlarda takıma çok büyük katkılar yapmış bir isim. İyi bir Ön Libero belki de ligimizin en iyilerinden biri. En büyük sorunu çıt kırıldım olması. Hazırlık kampının büyük kısmını Copa America nedeniyle kaçırdı Santana. Sonrasında yeni transferimiz Riveros ile birlikte takıma katıldı. Milli Takımında sadece yarı final maçında ilk 11 de oynadı, onunda yüz küsürüncü dakikasında kırmızı kart görerek Final şansını kaçırdı. Eğer ki sakatlıklar yaşamazsa Santana çok faydalı olacaktır. Ama umudumuz dağların ardında.. Santana' lı 20 maç görürsek kendimizi şanslı hissedelim diyoruz.


 Cristian Riveros; Sunderland' dan kiralık olarak geldi. Kayserispor' a gelmeden önce nasıl bir oyuncu olduğunu bilmiyorduk. Transfer haberinden sonra yaptığımız araştırmalarda her şeyden önce iyi bir kesici olduğunu öğrendik. Sonra Copa America maçlarına çevirdik gözümüzü. Çünkü Riveros Paraguay Milli Takımının sürekli 11 oynayan oyuncusu idi. Turnuvanın bütün maçlarında 11 de sahaya çıktı ve takıma adına kritik goller attı. Canlı olarak izlediğim bütün maçlarının genel analizinde Riveros ile ilgili en büyük gözlemim iyi bir kesici. Orta saha da defansa yönelik olarak oynayabileceğini ve yabancı kontenjanının birinin ona ait olduğunu düşünüyorum.

Sefa Yılmaz; Sağ açık olarak transfer ettik. Yerli oyuncu transferlerimiz de Okay' dan sonra bu yıl ki en pahalı 2. transferimiz. Duisburg' dan geldi Kayserispor' a. Transferi Duisburg taraftarları arasında pek hoş karşılanmadı. Takımında sevilen bir oyuncuydu. Ümit Milli takımın değişmezlerinden. Oyuncu profili olarak topla oynamayı seven bir yapısı var. Uzaktan sert şutlarını gördük izlediğimiz maçlarında. Tek sıkıntısı ayakta kalmakta zorlanıyor. Yani kırılgan bir oyuncu. Bir sohbetimizde Süleyman Hurma Sefa' nın Cangele' nin yokluğunu aratmayacak kadar yetenekli olduğunu söylemişti. Bekleyip göreceğiz. Umutluyum.


Engin Bekdemir; Türk takımlarının transferini en çok istediği gurbetçilerimizden birisiydi. PSV altyapısında yetişip oradan Porto' ya transfer oldu. Porto genç takımında oynarken aynı zamanda Okan ve Nadir Çiftçi ile birlikte U-19 Milli Takımının formasını terletti. Bileklerine hakim, oyunu ayakları ile değil beyni ile oynayabilen, çok çabuk düşünme yeteneğine sahip ve inanılmaz ara pasları insanları etkilemeye yeterde artar bile. Sadece takıma alışsın yeter. Ziani gitti diye üzülenler Engin' in gerçek kimliğine bürünmesi ile birlikte sevinç çığlıkları atacak, ve güle güle Ziani diyeceklerdir. Ha bu arada Engin' in Bonservis Ücreti olarak Porto' ya 500.000 Euro ödendiğini hatırlatalım.


Abdullah Durak; İlk günkü Abdullah' tan tek farkı yaşı ilerledi. Ne yazık ki futbolunun üzerine pek bir şey koymadı ya da koyamadı. Bazen çok olumlu işler yapıyor ama bu yaptıkları bir - iki maç ile sınırlı kalıyor. Hazırlık maçlarında yine sadece Sivasspor maçında varlığını hissettik. Rotasyon için elde tutulması iyi oldu. Onun dışında yabancı sınırlamasına takılmadığımız müddet 11 de yer bulması zor.

Furkan Özçal; Geçtiğimiz sezonun ikinci yarısının büyük bölümünde sakattı. İdmanda bacağını kırması onu formasından uzak tuttu. Hazırlık kampının bir bölümünde de takımda yerini alamadı. Sonrasından katıldı kampa. Çok yetenekli ve bir o kadar da istekli. Sakatlanmazsa eğer ( Allah Korusun ) Furkan bu sene benim bankolarım arasında. Sivasspor maçında attığı gol ( Abdullah' ın pasının hakkını da verelim ) yeteneğini kanıtlar nitelikte.


James Troisi; Bu Kayserispor' da ki üçüncü sezonu. Geçtiğimiz 2 sezonda Kayserispor' a hiç bir şey verdiği söylenemez. 2010-2011 sezonunun başında oynadığı 4-5 haftalık periyotta ise 2 sezonun acısını çıkartacak performans gösterirken talihsiz bir sakatlık yaşadı ve takımdan uzun süre ayrı kaldı. Hazırlık kampında açıkcası ben fazla olumlu bir performans görmedim. Ha mücadele ediyor, kendisini zorluyor, bişeyler yapma gayretinde ama pek başardığını söyleyemem. Bu benim kanaatim. James Troisi bu sene benim düşünceme göre On bir  oyuncusu değil rotasyon oyuncusu olacak.


Noureddine Amrabat; Bizim sempatik oğlan aynı bıraktığımız gibi. Geçen yıl ki şımarıklığından hiç bir şey kaybetmemiş, üstelik üzerine koyarak daha da şımarmış. İzlediğim idmanlarda takımda en çok çalışan bir kaç isimden biri olduğunu gördüm. Hazırlık maçlarında ise takım oyununa biraz daha ısınmış, hata yaparsa formayı kaptıracağının farkında bir görüntüsü vardı. İstekliydi. Onda ki yeteneği kullanabilirsek eğer inanıyorum ki takımı tek başına sırtlayacak bir oyuncu olur. Sadece bencil ve bu bencilliğini unutmalı. Yine de bu sene benim ilk on birimdeki sol açık' ın bir numaralı ismi.

Ve Okay Yokuşlu; Benim ona olan hayranlığımı blogu takip edenler çok iyi biliyor. Kayserispor' un geleceği Okay, Engin ve Nadir' ın ellerinde. Uğur Meleke bir yazısında Kayserispor' un gençlerini milli takımın dönemsel jenerasyon değişikliklerini benzetmişti. İnşAllah bizleri utandırmazlar. Okay orta sahada çok farklı bölgelerde oyunu yönlendirebilcek özelliklere sahip. Ama onun asıl yeri Merkez orta saha dediğimiz orta sahanın ortası. Zira Şota' da Okay' ı o bölgede deniyor ve Okay' da kendisine olan güveni boşa çıkartmayacaktır.