27 Ekim 2012 Cumartesi

Edep Ya Hu


Yazıktır günahtır... Bu kadar acı çektirmeye hakkınız yok. Kimin eli varsa çeksin artık üzerimizden... Hanginize kızmamız gerekiyorsa ona kızıyoruz. Birazcık adam olan halden anlar... Edep Ya Hu...

Biraz yediğiniz ekmeğin hakkını verin... Veremiyorsanız da BSG... Üstüne alınması gereken herkes, yönetici, menajer, futbolcu, kim alıyorsa alsın ve bir zahmet gereğini yapsın...

Kazanır mıyız?


İşte çok bilinmezli bir denklem daha. Bu soruyu bu sene kendime kaç kez sordum hatırlamıyorum. Hatırladığım tek şey kaç kez sorarsam sorayım hiç net bir cevap veremedim kendime. Bugün de aynı durumdayım. Üstelik karşımızda ki rakip en iyi dönemimizde bile elimizden bir şekilde kurtulan Galatasaray. 

Bu sezon her iki takımda benzer problemler nedeniyle galibiyet almakta zorlanıyor. İki takımda orta sahada topa sahip olup, fazlasıyla pas yapan bir görüntü içerisinde. Aradaki fark ise biz pozisyon bulup atamıyoruz, Galatasaray ise gol atmak konusunda pek zorlanmıyor. Onların problemi de bizim gibi defans hattında. Kalelerine gelen her top tehlikeli ve gol olma yüzdesi yüksek. Onlar atıyor ama karşılığında yiyorlar. Biz atamadan yemek gibi bir alışkanlık edindik.

Galatasaray bu sezon ligde 19 gol atarken kalesinde 12 gol görmüş. Kayserispor ise attığı 8 gole karşılık 16 gol yemiş. Son 7 senenin en kötü defans performansını sergilediğimizi söylemek zor değil.

Orta saha kurgusu bugün çok önemli. Rakibin önemli isimlerinden Melo, Semih ve Elmander forma giyemeyecek. Özellikle Elmander ve Melo' nun olmayışı rakibin ön alanda ki baskısını kırmak için avantaj. Elmander ve Umut ikilisinin olası baskısı hata yapmaya meyilli defans hattımızı çok zorlayacaktı. Şimdi o baskıyı sadece Umut ile kurmaya çalışacaklardır. Burak top peşinde koşmuyorsa fazla hareketli olmayı seven bir forvet tipi değil. Bu yüzden forvetlerinden sadece Umut' u baskı için kullanıp Burak' ı kazanılan toplara koşu yapmakta kullanacaklardır muhtemelen. O yüzden orta sahanın defansif yönünü ağır tutmalıyız. Mesela benim kafamda oluşturduğum 11' de Salih 3. stoper olarak defansın arasına girebilir. 

Neyse, bizde eksik yok. Gs' nin oyun anlayışı dikkate alındığında kesinlikle orta sahayı sert tutmalıyız. Riveros'un yanında topa daha sert giren Salih ve at ciğerine sahip Abdullah' ın yer alması bir ihtimal orta saha üstünlüğünü ele almamızı sağlayabilir. Ayrıca yukarıda belirttiğim gibi Salih defansif anlamda geri dörtlüye daha çok yardımcı olma şansına sahip olacaktır. Topa çok sahip olup öne doğru pas yapabilirsek ve öndeki ayaklar daha becerikli olursa gol buluruz. Mouche' ye sağ kanatta çok iş düşüyor. Eboue' nin son bir kaç haftadır süregelen formsuzluğundan yararlanabilmesi çok önemli. İleride top tutma ihtimalimizin düşük olduğunu düşünürsek topu orta sahada tutup ileri çabuk oynamalı ve mutlaka hızlı ayaklarımız ile kale önünü çabuk bulmalıyız. Oraya kadar gidersek karşımızda ki tek engel muhtemelen Muslera olacaktır. Çünkü Gs defansının durumu da en az bizim defansımızın durumu kadar içler acısı.

Prosinecki henüz takımı tam olarak tanımıyor. TT Arena dan alınacak sonuç ne olursa olsun hocaya kızılacağını sanmıyorum. Rakibin ŞL dahil son 6 maçında galip gelemediğini, 11 gol yiyip sadece 2 gol attığını, kısaca bizimle benzer bir durumda olduğunu hatırlatıp takımı desteklemek gerektiğini unutmayalım. Ne olursa olsun bu takım bizim ve destek konusunda her zamankinden daha istekliyim...

Benim kafamda oluşturduğum ve sahada görmeyi arzuladığım kadro aşağıdaki gibi. Hoca nasıl bir sistem ile çıkar maça bilmiyorum ama bir şekilde puan almak istiyorsak oyunu en kötü ihtimalle orta sahada tutmalıyız. Bunun içinde elinde olan ve sert oynamayı seven futbolculara ihtiyacın var.