28 Nisan 2012 Cumartesi

Pep' ten Önce - Pep' ten Sonra


O Barça nın başına getirildiğinde herkesin kafasında soru işaretleri vardı. Rijkaard gibi başarılar kazanmış bir isimden sonra neler yapabileceği herkes tarafından soruluyor ve de konuşuluyordu. Barcelona' da 11 yıl futbol oynamış, kaptanlığını yapmış bir isim olması, camiayı tanıyor olması ve bir yıllık Barcelona B takım çalıştırıcılığından sonra Rijkaard' ın kötü sezonunun ardından Laporta ona bayrağı teslim etti ve taşınabilecek en üst noktaya taşımasını istedi. 

Bu görevi fazlasıyla yerine getirdi. Bu su götürmez bir gerçek. Rijkaard Barcelona' ya 2 La Liga, 1 Şampiyonlar Ligi ve 1 İspanya Süper Kupası kazandırırken, Pep Guardiola; 3 La Liga, 2 Şampiyonlar Ligi, 2 Avrupa Süper Kupası, 2 Fifa Dünya Kulüpler Kupası, 1 İspanya Kral Kupası ve 3 İspanya Süper Kupası kazandırdı. Bunları sadece 4 yıllık Barcelona kariyerinde yaşadı. Pep Guardiola 2008-2009 yılında mücadele ettiği 6 turnuvada şampiyonluk yaşayarak " Bir Yılda Katıldığı Bütün Turnuvaları Kazanan İlk ve Tek Teknik Adam Oldu. ", 2009 yılında yılın teknik adamı seçildi. 


Pep çok şey kazandırdı Barcelona' ya. Barcelona' da ona çok şey kazandırdı ama kaybettirdikleri de oldu. Gençliğinden, dirililiğinden ve de gülümsemesinden aldı götürdü bu 4 yıl. İspanyol Sport gazetesi bunu çok güzel göstermiş.

Kişiliği ve efendiliği her daim kendisini bir adım öne geçirdi. Kazandığı başarıları kendisine değil futbolcularına maal etmesi, sahada oynayanların emeklerini her defasında gündeme getirmesi, rakiplerine göstermiş olduğu saygılı davranışları, kariyerinde ki herkesin kolay kolay ulaşamayacağı başarılara rağmen kendisine hep birilerini örnek alması ( Bielsa öreneği ) Pep' i hep farklı kıldı, farklı kılacak. Futbolcuların gideceğini açıkladığı basın toplantısında ki şu görüntüleri sanırım ne hissettiklerini bize anlatıyor.



Şimdi bayrağı Tito Vilanova alıyor. O da Guardiola' ekibinin bir parçası belki de en önemlisi. Guardiola' nın takım içerisinde ki analizcisi ve sistemcisiydi. Barcelona' nın rakiplerini analiz etmek ve karşılaşmalar için Guardiola' ya oynanacak sistem konusunda bir nevi yol göstermek onun işiydi. Aslında normal şartlarda Barça' nın çarkı dönmeye devam edecektir çünkü sisteme ve uygulamalara yabancı olmayan bir isim geçiyor takımın başına. Üstelik ona yardımcı olabilecek bir çok isim hala takımda. Manel Estiarte Guardiola ile gideceğini açıklasa da eminim ki takım içinde ki dengeleri koruyacak yardımcılar gelecektir Tito' nun yanına. Onun dışında bir nevi Guardiola' nın emaneti olan Vilanova' ya takım içinden mutlaka sahiplenme ve destek gelecektir. 

Pep' e onun anlayacağı dilden veda edelim. 

" Gracias por todo el éxito en la vida de la PEP. No nos olvidaremos de ti, y el dominio... " ( Herşey için teşekkürler Pep. Seni asla unutmayacağız.. )