17 Mayıs 2012 Perşembe

Euro 2020 Hayallerimiz Vardı...


Güne süper(!) bir haberle başladık. Ntv Spor un haberine göre UEFA Euro 2020 adaylık sürecini önü açık bir şekilde uzattı ve üyesi olan 52 ülkeye bunu iletti. Malum 15 Mayıs gece yarısı son başvuru zamanıydı ve son güne kadar tek aday Türkiye idi. 15 Mayıs' ta İskoçya, Galler ve İrlanda ortaklığı ile Gürcistan üyelik başvurularını bildirdiler UEFA' ya. Tamam her iki ülkenin de kazanma olasılıkları Türkiye' ye göre az ama aday olmaları bile bizim yolumuza bir taştı.

Şimdi 49 rakibimiz daha var. Ve bu UEFA' nın bize verdiği kısmi bir ceza. Avrupa kupalarına katılmamayı göze olan bir federasyona sahip olduğumuz notunu bir kenara iliştirip kulağımızı çeken UEFA' nın bu kararını bir irdeleyelim.


Demişti ki Platini; " Türkiye 2020 Olimpiyatlarını alamaz ise benim Euro 2020 için oyum Türkiye' ye." Euro 2016' nın Fransa' ya peşkeş çekilmesinde UEFA başkanı Platini' nin payı olduğunu yüksek sesle dile getiren Türkiye' ye bu yaklaşım bir sus payı idi. Platini' nin bu ve benzeri yaklaşımları ile  İstanbul' da yapılacak olan  UEFA Kongresine hem hazırlık yapıyor, hem de olumlu açıklamalar ile güven vermeye çalışıyordu. Çünkü ciddi manada Euro 2016 yüzünden suçlanmaya başlamıştı. Lakin 3 Temmuz da ortaya çıkan Şike olayları, bu olaylara karşı devlet erkanı ve futbolumuzu yöneten makamların ve bu makamları işgal eden zatların takındığı tavırlar, verilemeyen cezalar, kişi ve kurumları kurtarmak adına koskoca federasyonların yönetim değiştirmesi, ülke de 1-2 takım dışında neredeyse bütün takımların ŞİKEDEN yana taraf olması vs. gibi konular ile " 0 " Tolerans ilkesinin uygulanabilirliğinin azalması gibi nedenler UEFA' nın elini oldukça güçlendirdi ve Türkiye' yi şu anda kısmen cezalandırmayı kendilerine bir görev sayıyorlar. Bu alınan en son karar kısmi cezanın bence en güzel yansıması oldu. Ve korkum odur ki bu yapılanlar henüz buz dağının görünen yüzü. 


Yıldırım Demirören federasyonu ve 3 Temmuz' dan bugüne bu süreci buraya getirenlerin ülke futboluna çaktığı kazığın ucu bucağı yok bunu bir kere çok iyi bilelim. Bu kazığın acısı daha sonraları çıkacak. Ama yapılanlara sessiz kalanların da bu suça, bu usulsüz duruma ortaklıklarının altını daha kalın bir kalem ile çizmekte fayda var... Bu dakikadan sonra ülke futbolunun kendisine gelmesi çok zor olacak. İnşAllah ben yanılırım...