17 Eylül 2012 Pazartesi

Tarihte Bugün: 17 Eylül 1967


Türk futbol tarihine düşülen en acı notlardan birinin yıl dönümü bugün. Kayseri Atatürk Stadında oynanan ilk Kayserispor - Sivasspor maçında yaşanan o olaylar içimizde hep bir yara. Olayların nasıl çıktığı konusunda onlarca farklı şey söyleniyor ama o günün kayıtlarına geçen en geçerli iddia şu şekilde. 

Kayserispor maçın 20. dakikasında Küçük Oktay' ın attığı golle öne geçer. Kendi tribünlerinde sevinen Kayserispor taraftarlarına Sivasspor taraftarlarınca yanlarında getirdikleri elma sepetlerinin altına gizledikleri taşlar atılmaya başlanır. Bu panikle kaçışanlardan 2 Kayseri' li çocuk ezilerek can verir. Bu durum Kayserispor taraftarlarının hareketlenmesine, galeyana gelmesine ve Sivasspor trübünlerine saldırmalarına neden olur. Her iki taraf birbirlerine taş atmaya başlar. Sonrasında Kayserispor taraftarlarının Sivasspor tribünlerine doğru ilerlemesi oluşan panikle kaçmaya çalışan Sivasspor' lu taraftarlar kapıların içeri açılmasından dolayı dışarı çıkamaz ve oluşan panikte 38 Sivasspor' lu taraftar kapı ile arkadan baskı yapan taraftarların arasında kalarak havasızlık ve ezilme nedeniyle hayatını kaybeder.

Sonrasında yaşanan olaylar daha vahim bir hal alır. Sivasspor' lular staddan çıkar çıkmaz çevrede bulunan Kayseri plakalı araçlara saldırıp, çevrede ki binaları, spor salonunu cam çerçeve indirirler. Sivas' a dönerken Kayseri' nin 50 Km. uzağında karşılarına çıkan Kayseri plakalı araçları durdurup yakarlar. Ertesi gün Sivas' ta ekmeğinin peşinde olan Kayseri' li esnafa, iş sahiplerine ve dükkanlarına saldırırlar. Bir çok iş yeri yağmalanır, Kayseri' li vatandaş bu olaylardan zarar görür. O zaman çıkan bilançoda 7 dükkan tahrip edilir, 1 otel ve 1 dükkan yakılır. Ayrıca Kayseri' lilerin yaşadığı 4 ev de içlerinde ki eşyalar dışarı çıkartılarak önce eşyaları, sonrasında evler ateşe verilir. 

Yaşanan olaylar nedeniyle federasyon her iki takıma 17 maç saha kapatma ve 5 yıl bir birleri ile maç yapmama cezası verir. Cezanın 5 yıl olmasına rağmen 2 takım tam 23 yıl boyunca karşılaştırılmaz. 23 yıl sonra ilk maç 9 Eylül 1990 yılında Sivas 4 Eylül stadında oynanır. Yaşanan olaylar nedeniyle Kayseri' de 8' i Sivas' lı, 18' i Kayseri' li olmak üzere toplam 26, Sivas' ta ise 11 Sivas' lı göz altına alınır. Sivas' ta maçın ertesi günü yaşanan olayları en iyi anlatan ise dönemin Sivas Emniyet Müdürünün açıklamalarıdır. Der ki; " Nümayişe katılanlar arasında ilkokul önlüklü çocukların olması görevimizi güçleştirmektedir. "

Maçtan sonra yaşanan olaylar ile ilgili belki de en samimi açıklama maçın o ana kadarki tek golünü atan Oktay Aktan'dan, nam-ı diğer "Küçük Oktay" dan gelmiştir: "Keşke ayağım kırılsaydı da gol atmasaydım. Dün gece uyuyamadım. Gözlerimin önüne tribünlerdeki insanların hali gelince ağlamadan edemedim. Keşke yenilseydik de bu olaylar çıkmasaydı."

Olay ile ilgili olarak " Yüzyılın Manşetleri " programı o günü belgesel haline getirdi. Döneme ve olaylara tanık olan Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Güçlü yaşanan olayları anlattı. 


Şimdi yukarıda bahsettiklerimiz, olayın belgesel kısmı, işin kayıt kuyudat tarafı. Bu olay her iki taraftan da farklı anlatıldı, anlatılmaya devam ediyor. Bize düşen bundan sonra bu yaşananları hatırlatmayacak, unutturacak şeyler yapmak. Hem Sivasspor' lular, hem Kayserispor' lular yıllarca aralarında süren bu kızgınlığı ve kırgınlığı bir süre unutmuş olsa da son dönemlerde yaşanan olaylarla ne yazık ki eski günlerde ki nefretin, kinin benzerlerini görmeye başladık. Bu olay gerek futbol, gerek Kayseri ve gerek Sivas tarihinde hep yüzümüzü buruşturacak, üzüntümüzü artıracak olaylar. Tekrarları yaşanmasın lütfen...

Son olarak Kayserispor taraftarlarının olaylı Trabzonspor - Sivasspor maçından sonra Sivasspor' a olan iyi niyetli yaklaşımlarını göstermek için açtığı şu pankartla yazıya son verelim.

Ağzımız Açık İzliyoruz.


Milleti bilmiyorum da Engin Bekdemir' i ağzımız açık izlediğimizin göstergesini buldum arşivde... Sezon öncesi tesislerde oynadığımız Gaziantepspor maçı esnasında Engin' in yanlış hatırlamıyorsam Bobo' ya yaptığı asist sonrasında ki halimiz. Muzaffer Şahin ( @mzffrshn ) ve Murat Yıldırım ( @metrajzede ) ile ben deniz o anki hayranlığı gizleyemiyoruz...

Şeytanın Bacağını Kırın Artık.

Görsel için Horanta' ya Teşekkürler...

Milli maç arasından sonra nihayet kavuşuyoruz sevgiliye... Harbiden zor geçiyor Kayserispor olmadan günler. Gidişat ne kadar kötü olursa olsun insan sevince görmüyor gözü başka bir şeyi. Kavuşmanın verdiği mutlu bir güne merhaba dedim diye söylesem abartmış olmam herhalde...

Zor bir deplasmana çıkıyoruz. Orduspor Cuper yönetiminde ne istediğini ve ne yaptığını bilen bir futbol oynuyor. Kondisyonları üst düzeyde. Çok koşuyorlar... Orduspor' un etkili isimlerinden Monje sakat. Sol bek Selçuk ile Abdülkadir' de sakat olduğu için kadroda yer alamayacaklar. Gosso ise Milli Takım' da olduğu için bize karşı oynamayacak.

Haydi çocuklar. Şeytanın bacağını kırın artık... Bugün alınacak kötü bir sonuç zaten yerlerde olan bütün özgüveni kaybetmenize, kaybetmemize neden olur MaazAllah... Haydi çocuklar...