22 Eylül 2011 Perşembe

Biraz Dikkat.

 
Yarın ki maçı Kuddusi Müftüoğlu yönetecek. Aslında tam bir saattir yazmaya çalışıyorum ama o kadar çetrefilli oldu ki vazgeçtim ve sadeleştirip yayınlıyorum.

Malumunuz Fenerbahçe' nin 3. hafta da oynadığı Manisaspor maçında verilmeyen bir golü var son dakikada. Haliyle gol mü, değil mi tartışmasına girmiyorum ama tartışmalı olduğuna hem fikirim. Maçtan sonra Fenerbahçe' li yöneticiler, Teknik Kadro, futbolcu, taraftar ve hatta malzemeci bu verilmeyen gol hakkında konuşmaya başladı. Klasik büyük takım (!) faaliyetidir her tartışmalı pozisyondan sonra konuşmak ve bir sonra ki haftanın hakemi ve MHK' yı etki altına almaya çalışmak.

Kuddusi Hoca bu satırları okur mu bilmiyorum. Her şeyden önce  istediğim üzerinde ki formanın hakkını vermesi. Fazlasını isteyenin de gözü çıksın. Ama bana eyyamcılık yapanın ya da yapacak olan varsa onun da canı çıksın. Kimse emek hırsızlığı yapmasın lütfen. Hakem neyi gördüyse onu çalsın ve maçı katletmesin. Başkaca bir isteğimiz yoktur kendisinden. 

Kayserispor' u hafife alanlar; Hakan Sivriselvi gibi bu hafife almanın cezasını çok ağır şekilde öderler. Bu bir Tehdit değil uyarıdır. Biz kimsenin soyunma odalarını ziyaret etmiyoruz. Buralardan kimseyi tehdit etme niyetimiz yoktur unutmayasınız. Ama Kayserispor' un da artık hakkını yedirmeyeceği kulaklara küpe olsun.

Fenerbahçe Maç Değerlendirmesi


Geçen sezon 2-0 lık skorla yolcu ettiğimiz Fenerbahçe' ye Kayserispor taraftarlarından ince bir gönderme. Bakalım bu sene ne düşünüyorlar :)
Yarın bu saatlerde Fenerbahçe ile oynayacağımız maçın harareti sarmış olacaktır beni. O yüzden şimdiden taktik, teknik derleme ve değerlendirmeler yapmakta fayda var. Sonra unuturuz maazallah, ne der dostlar :)

Fenerbahçe eksik geliyor Kayseri' ye. Her şeyden önce Mehmet Topuz ve Serdar Kesimal sakatlar ve oynamayacaklar. Gökhan Gönül, Emre Belözoğlu ve Selçuk Şahin' de kadro da olmayacaklar. Bu da demektir ki Fenerbahçe' nin onbirinde oynayan sağlam defansından 2, oyuna yön veren orta sahasından 3 futbolcu sahada olmayacak. Geniş bir kadroya sahip olan Fenerbahçe' yi bu sakatlıklar ne kadar etkiler bilmiyorum ama oyunda hırsı ile takımı yönlendirebilecek adamları olduğunu düşünmüyorum. Bu büyük avantaj bizim için.

Nasıl oynamalıyız noktasına gelince; 

Gaziantepspor maçında gördük ki pas yapma konusunda ilk iki haftada ki sıkıntıyı atmaya başlamışız. Bunda topu ileri taşıyabilecek oyuncuların sahada olması, bir birini iyi tanıyan iki ön liberonun takıma olumlu yönde etki yapması çok önemliydi. Fenerbahçe maçında da bu düzen devam etmeli ama daha hırslı olmalıyız. Aslına bakarsanız bence bu maç 4-4-2 sisteminin uygulanması gereken maçlardan biri. Lugano ve Serdar' sız bir Fenerbahçe defansı hava toplarında etkili olamayacaktır. Bilica ve Bekir' in üzerine oynanancak her hava topu bize avantaj getirecektir. Bunun için Nadir' in bence Ömer ile birlikte onbirde oyuna başlaması gerek. 

Farklı Görüş blogdan Muzaffer Şahin' in Gaziantepspor değerlendirmesinde vurguladığı önemli bir noktaydı bu husus. Havadan Nadir Çiftçi' ye gelen her top yere ve Kayserispor oyuncularına indi. Bu oyun kurgusu " eğer ki maç içerisinde baskı yiyecek olursak " kullanabileceğimiz hava topları için bize avantaj sağlayacaktır. Gel gelelim forvet bölgesinde rol vereceğimiz her iki oyuncumuz kanat oyunlarında da etkili olabilir. Hem Nadir, hem Ömer Şişmanoğlu kanatlarda görev almış isimler. Onların kanatlara inmesi ile onlardan kalan boş alana Amrabat ve Sefa gibi hızlı oyuncularımız akabilir.

Orta saha da Riveros, Santana, Amrabat ve Sefa dörtlüsü görev almalı. Defansın önünde iki sağlam ön libero Fenerbahçe' nin göbekten gelecek akınlarında emniyet sübabı olabilir. Ama şu kurguda bizim ileri top taşımamızı sağlayacak isminde Riveros ve Santana ikilisinden biri olması gerekiyor. Bu her ne kadar defansımızın önünde boşluklara neden olabilme ihtimalini ortaya çıkarsa da alınmayacak risk değil.

Şu durumda takım içerisinde değişmeyecek tek bölgenin kale ve defans dörtlüsü olduğunu düşünüyorum. Allah' tan Fenerbahçe forvetleri eskisi kadar hızlı değil. Gerek Semih, gerek Bienvenu Niang kadar hızlı olamıyorlar. Ama Fenerbahçe' nin hücum hattında ki Alex faktörünü unutmamak lazım. Mutlaka Alex' in oyun zekasına bir çözüm bulunmalı.

Biraz uzun bir değerlendirme oldu ama kazanmak adına yapılabilecek şeyleri kendimce ve haddimi bilerek anlatmaya çalıştım. Usulen kafamıda oluşturduğum muhtemel kadro ve  oynanması gerektiğini düşündüğüm sistem ve dağılımı da ekleyerek yazıya son verelim.