26 Şubat 2012 Pazar

Milli Heyecan.


Uzun zaman sonra A Milli takıma futbolcu göndermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Eren Güngör ve Hasan Ali Kaldırım 29 Şubat' ta Bursa' da Slovakya ile oynanacak olan hazırlık maçı için Abdullah Avcı tarafından aday kadroya çağırıldılar. Eren Güngör A Milli Formayı terletmiş bir isim ama Hasan Ali için bu deneyim ilk olacak. Aslında gecikmeli bir deneyim, çok daha önceleri yaşamalıydı bu deneyimi ama onun devamlılığını görecek bir teknik kadro oluşmadı Milli Takım bünyesinde.

Eren Güngör ilk olarak Fatih Terim zamanında Milli Takıma çağırıldı. Avusturya ile oynadığımız hazırlık maçında forma giydi. İlk 11 de çıktı sahaya bu karşılaşmada. Sakatlanana kadar toplamda 5 kez A Milli oldu. Sonrasında sakatlıklar peşini bırakmadı. İki çok ciddi sakatlık yaşadı. Üstüne bir de yanlış tedavi eklenince Eren Güngör çok uzun süre hem Kayserispor, hem de A Milli Takım formasından uzak kaldı. Sezon başı kampına katıldığında hepimiz ondan çok umutluyduk ve Milli Takım kapısının eninde sonunda açılacağını biliyorduk. Nitekim öyle de oldu. Bu sezon Kasım ayında Norveç ile oynanan A2 Milli Takım hazırlık maçında uzun zaman sonra uzak kaldığı milli formaya kavuştu ve sonrasında gösterdiği performans Abdullah Avcı' nın yeni Milli Kadrosunda yerini almasına neden oldu. Haketti ve kazandı demek sanırım abes olmaz. Eren Güngör' ün önceki günlerine göre bazı eksikleri olduğunu söylemek lazım. Kendisini yıllardır izleyen biri olarak şunu söyleyebilirim. Eski Eren Güngör daha çabuk, ayağına top daha çok yakışan ve az riske giren bir oyun stiline sahipti. Sakatlıklardan sonra dönen Eren Güngör' de ise özellikle bu sezon ağır kalma gibi bir sorun yaşıyoruz. İkinci eksikliği ise top kullanmakta, geriden pas yapmakta. Bu hataların yüzünden Kayserispor' da ne yazık ki bir kaç kez sıkıntı yaşadık ve hatta Gs ile Kayseri' de oynanan maçta 2. golü yedik. Peki Eren' in sakatlık sonrası gelişen bir yanı yok mu? Kesinlikle var. Çok yerinde müdahaleler yapmaya başladı mesela. Ağır kalmasına rağmen aklıyla yaptığı müdahalelerle bir çok tehlikeyi önledi. Bir diğer konu; kolunda taşıdığı pazubendin ağırlığının farkında ve daha 24 yaşında olmasına rağmen takımda ağabeylik yapabilecek kadar tecrübeli hissediyor kendisini. Milli takım için çok büyük bir avantaj bu. Özetle Eren Güngör hakettiği Milli Formaya kavuştu ve onu layıkıyla taşıyacağına eminim.

Hasan Ali Kaldırım için de bir iki şey söylemek lazım. Türkiye' nin en büyük sıkıntısıdır yerli Sol Bek çıkaramamak. Hadi sol bek sayalım desek iki elin 10 parmağını geçmez sanırım. Elimizde olanlarında performansları her zaman soru işareti oldu. Nitekim hala da öyle. Hasan Ali' nin Milli Takım kadrosunda yer almasını istememizin nedeni ise profesyonelliği ve devamlılığı. Aslına bakılırsa Hasan' ın da bir çok eksi yönü var sol bek olarak. Bunlardan en belirgin olanı hücum çıkışlarında ki verimsizliği. Hücumu çok seven bir yapısı olmasına rağmen katıldığı ataklarda pek etkili olamıyor. Üstelik kendi alanını boşalttığında önünde oynayan kanat oyuncularının yerine gelmemesi nedeniyle kademe sıkıntısı yaşanıyor. Bunların üstesinden geldiğinde çok çok daha iyi bir sol bek olacağı aşikar. Milli Takıma seçilmesinde en büyük etkenler sanırım devamlılığı, oyun içerisinde bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi ve hırsı. Abdullah Avcı' nın oyun sistemi tamamen takım oyununa dayalı bir sistem. Bireysel yeteneklerin bile takım oyunu oynamasını isteyen, takım savunması yaptıran, ön alanda baskı kuran ve topa baskı yapmayı seven bir oyun anlayışına sahip hoca. Eğer ki kadroda yer bulursa bu sisteme ayak uyduracağını düşünüyorum. Ama eksikliklerini bir an önce tamamlamalı. Her şeyden önce bizim Kayserispor' da sürekli tanık olduğumuz orta açma konusunda kendisini mutlak suretle geliştirmeli. Eğer eksiklerini tamamlarsa Milli Takımın değişmez ismi olacağından şüphem yok.

Her iki futbolcumuza, Teknik Direktör Abdullah Avcı' ya ve yeniden kurgulanan A Milli Takıma bundan sonra ki dönemde başarılar dilerim. Her şey istediğimiz ve beklediğimiz gibi olur umarım. İlk etapta en büyük iş Turnuva devamlılığı olacaktır. Sonrasında ise uluslararası başarı bekliyoruz.