12 Ocak 2013 Cumartesi

Nerden Nereye!


Sezon başladıktan sonra kiralık olarak geldi takıma. İlk geldiği haftalar çok etkisiz göründü. Sonra bir açıldı, pir açıldı. Cangele ve Mehmet Eren' in verdiği pasların çok büyük bir kısmını asiste çevirdi. Sezon bittiğinde 27 maçta attığı 21 golle ligin gol kralıydı. Evet. Ariza Makukula' dan bahsediyoruz. İri yarı siyah adamdan.   Krallığını ilan etmesinde takımın tüm silahları ile kendisine yardım etmesinin faydası çok fazlaydı. Eee gol kralı olması ve kiralık gelmesi sezon sonu transfer dönemi için sorundu elbette. 

Bonservisinin alınması için Benfica ile görüşmeler başladı. Aynı zamanda Makukula ile de pazarlık masasına oturuldu. Ama Makukula kendisine gelen teklifler olduğunu söyledi ve uçuk yıllık ücretlerle geldi transfer masasına. Üstelik kulübün maddi olanaklarını bilmesine rağmen. Benfica ile görüşmelerde ilerleme kaydedildiği dönemlerde Makukula istediği ücrette indirim yapmaya yanaşmayınca satın alma opsiyonunun kullanılmasından vazgeçildi. 


O sıralar dedikodular ayyuka çıktı. Aralarında Trabzonspor ve Beşiktaş' ın da olduğu bir çok takımın onu istediği haberleri yapıldı. Aslı vardı yoktu orasını karıştırmıyorum. Ama Makukula 2010-2011 sezonu için Manisaspor ile sözleşme imzaladı. Manisaspor söylenenlere göre 2 Milyon € gibi bir bonservis bedeli ödemişti Benfica' ya. Makukula' ya da 1.2 Milyon € yıllık ücret ödeneceği söylenmişti o zamanlar. Ücretleri net olarak bilmesem de konuşulan rakamlar buydu.


Büyük umutlarla transfer edilen Makukula Manisaspor forması ile 43 maçta form giydi, 6 gol ve 4 asist ile oynadı. Manisaspor' un umutlarını yer ile yeksan etti. O dönemden akılda kalan tek icraatı Trabzonspor' a attığı gol. Sonrasında kocaman bir yok oluş... Kendisine yapılan yatırım bir hiç oldu çıktı... Bu sezon başında ise PTT 1.Lig ekiplerinden Karşıyaka' ya transfer oldu. Karşıyaka' da da umduğunu bulamadı ve bugün sözleşmesi " Sezon sonuna kadar Türkiye' de başka bir takımda oynamaması. " şartıyla çift taraflı fesh edildi.

Gördüğünüz gibi nerden nereye. Gol krallığının ardından başlayan tükenişi durdurmanın bir imkanı olmadı. Ne onu anlayan bir Cangele' si oldu gittiği takımlarda, ne bir Mehmet Eren' i... Ne de Kayserispor' da ki gibi huzurlu bir futbol hayatı...

Unutulmasın... Alloysius Agu.


Bugün konusu açıldı. Kayserispor'da oynayan efsaneleri konuştuk. Kimler gelmiş kimler geçmiş. İlhan Sancaktar, Bülent Bölükbaşı, Levent Devrim, Toledo, Cangele, Topuz vs. Ama bir ismi unuttuk. Alloysius Agu.. Türkiye'de ve dolayısıyla Kayserispor' da forma giyen ilk siyahi kaleci.

Kayserispor'a Standart Liege'den geldiğinde aslında herkes şaşırmıştı. Çünkü ülke topraklarına ayak basan ilk siyahi kaleciydi. 2 sezon şimdiki Süper Lig'de, 1 sezon da 1. Lig de oynadıktan sonra 1997 de futbolu Kayserispor'da bıraktı. Bir ara Hindistan'da futbol oynamış. Şu sıralar Nijerya milli takımında Stephen Keshi'nin yardımcılığını üstlenmiş diye duydum. Araştırdım. En son Katalonya maçı öncesinde bir açıklamasını gördüm. Başka ne bir görsel, ne bir fotoğraf...


Ben hayal mayal hatırlarım varlığını. Maça gitmeye başladığım ilk dönemlerdi onun Kayserispor' da oynadığı dönemler. Sempatik bir yapısı vardı. Tribünlere oynardı. Artistik hareketlerden vazgeçmezdi. Süleymanou gibi bire bir de etkili ama yan toplarda zaafları olan bir kaleciydi. 3 sezon boyunca formamızı giydi, emek verdi. Üstelikte çok sevildi. Öyle ki benim köyümde bir arkadaşımın lakabı sırf iyi kalecilik yapıyor diye Agu olarak kaldı. Hala da arayıp konuşurken " ne haber len Agu " diye takılırım kendisine. 

Kayserispor'un efsanelerinden bahsederken Alloysius Agu adı unutulmasın.