9 Haziran 2012 Cumartesi

Soğukkanlı Takım Oyunu


Total Futbolun temsilcisi, yapımcısı, yönetmeni ve de her şeyi olan Hollanda benim için turnuvanın finalistlerinden biri ve açıkçası şampiyonluk adayımdı. Değişmedi aslında bu fikrim de, biraz sarsıldı diyelim. 

Danimarka milli takımı ülkenin ikliminden ve yer yüzünde bulunduğu konumdan dolayı olsa gerek inanılmaz bir soğukkanlılık ile maçı idare etti, pozisyon verdi ama hiç paniklemedi. Takım oyunundan taviz vermeyip, topun kendilerinde kaldığı süreçte oyunu iyi soğuttu ve Hollanda' nın umutlarını yer ile yeksan etti. Danimarka adına takımın en iyisi tek kelime ile ileride inanılmaz top saklayan, sırtı kaleye dönükken arkadaşlarına top aktaran, oyunu kanatlardan taşıyan Krohn-Dehli idi. Zimling, çok sık görünmese de Rommedahl, Sorensen' in sakatlığı nedeniyle kaleyi devralan Andersen ve kaptan Agger göze batan Viking' lilerdi. Ajax' lı Erikssen ise kendisinden bekleneni bugün takımı adına sahaya yansıtamadı. 

Hollanda ise oyuna hakim, kaleyi daha çok düşünen, şut çeken, pozisyon bulan ama bir türlü gol atamayan taraftaydı. Van Persie' nin inanılmaz kötü performansı, Robben' in aslı astarı olmayan şutları, defansın önünde yer alan Van Bommel ve De Jong' un strateji de var olup saha da yok oluşları, Snieder' in tek başına mücadelesi, Afellay' ın sakatlıktan döndüğünü ispat eden performansı Hollanda' nın kısa özetiydi. Başkada Hollanda adına kayda değer bir oyun yoktu ortada. 

Her şeye rağmen Hollanda hala benim turnıvada ki finalist adaylarımdan biri. Van Persie' nin 1 maçlık berbat oyunu, Robben' in kaleyi tutmak bilmeyen şutları elbet Almanya ve Portekiz karşısında kaleyi bulacak, gole dönecek. 

Bir Başka Rusya

 

Iyi ki Rusya ile vizesiz seyahat imkanımız var. Gidip yerinde izlenmesi gereken futbolcular mevcut olduğunu bu akşam bir kez daha gördük. Çek Cumhuriyetini resmen sahadan sildi Rusya. O takımda yani Rusya' da  sahaya çıkan 11' de 28 yaşından küçük tek isim Dzagoev'di ve iki golle milli takım için ne kadar önemli ve değerli bir parça olduğunu gösterdi.

Bu kadar yaşlı(!) kadronun bir yerde tıkanacağını düşündük çoğumuz. Oyun başladı ve Rusya Çek' leri sahalarına hapsetti. Rusya maçı domine ederken Çek' ler geçtiler karşılarına, kimi zaman hop oturup hop kalktılar, kimi zaman resmen uyudular. Uyudukları sırada 4 gol yediler, sadece Kherzakov ile çok net 4 pozisyonu kalelerinde gördüler.

Arshavin maç boyunca koştu,pas attı, pozisyon hazırladı ve galibiyetin mimarlarından oldu. Dzagoev kendisine güvenen Advocaat'ı mahçup etmedi, iki gol attı ve çok mücadele etti. Kherzakov çok kaçırdı, o kadar kaçırdı ki Advocaat bile tahammül edemedi ama bir gerçek var ki çok mücadele etti. Boş koşularla alan açtı, top sakladı, ileride baskı kurdu ama gol atamadı. Pavlychenko, Kerzhakov'un yerine oyuna girdikten sonra harika işlere imza attı, bir gol, bir asist ile oynadı.

Çek Cumhuriyetinde ayakta kalan isimlerse geminin kaptanı Rosicky, sol bek Jirajek ve golü atan Pilar idi. Çek' ler bu futbolla bir yere varamazlar ben söylemiş olayım. Baroş' a 80 dakika tahammül edildiyse pek bir şey beklemek akıl karı değildir sanırım.

Rusya'nın ikinci yarıda ki dörtlü savunma önüne koyduğu dörtlü orta saha bir kez patladı ve Çekler o açıktan golü buldu. Yalnız hem Rusya'nın, hem Çek' lerin savunmanın ortasına çare bulması gerek. Çeklerin ekstradan sol bek içinde bir şeyler düşünmesi şart. Çek' lerin sol kanadı Mersin Adana otobanını andırıyordu.

Howard Webb klasına yakışan bir yönetim sergiledi. Tartışılacak bir kararı yoktu sanırım. Ya da söyle düzeltelim; bana göre yoktu.

Futbolu ama gerçek futbolu ne kadar özlediğimizi bugün bir kez daha gördüm. Rusya, bu futbol ve bu anlayış ile bu gruptan rahat çıkar. Bence Polonya da seyirci desteği ile grupta ikinciliği alır ve üst turu bir şekilde görür. Yunanistan' ın turnuva tecrübesi olduğunu, akılcı oyun ve oyuna yerinde müdahalelerle grubun sürprizcisi olduğunu söyleyebilirim.

Son cümlemizde Ersin Düzen'e olsun. Çek Cumhuriyeti kadrosunda Groscky yok, Roscky var... Uzun zamandır maç anlatmadığından mıdır nedir sevgili Ersin Düzen isim telaffuzlarında sıkıntılar yaşadı kanımca... Selamlar..