8 Eylül 2011 Perşembe

Kayserispor Sezon Öncesi Değerlendirme ( Defans )

Yıllardır sezonun en iyi bek oyuncularına sahip olduk, Süper Ligde savunma konusunda hep söz sahibi olduk. Buna her ne kadar sağ bek konusunu ekleyemesekte genelde takım savunmasında Türkiye' de ki bütün otoritelerin haklı övgüsünü almıştır Kayserispor. 
Bu sene ise kurulu savunmamızı yerle bir edip ( Hasan Ali hariç ) yeni bir savunma kurduk ve maalesef geçen sezonun ikinci yarısında karşımıza çıkan defansın hazin tablosunu bu yıl yine yaşayabiliriz. Evet karamsarım. Çünkü canlı olarak izlediğim Gaziantepspor maçında bunu çok net gördüm. Defans hattımızda bu sene oldukça alternatifli bir kadro var. Önceki senelerde yaşadığımız defans hattı sorunlarını ( eksik ve sakatlardan çektiklerimiz malumunuzdur. ) bu sene alternatifler sayesinde pek yaşayacağımızı düşünmüyorum. Tabii sol bek her sene olduğu gibi bu tanımlamanın dışında. Çünkü hali hazırda ki kadroda alternatifi olmayan tek bölge sol bek. İsim isim değerlendirecek olursak eğer;


Okan Alkan; Yıllardan beri süregelen sağ bek sorunumuzu çözmek adına Serdar Kesimal karşılığında Fenerbahçe' den kiraladık genç kardeşimizi. Fenerbahçe' de top koştururken bek özelliklerinden çok ofansif yönünü görüyorduk. Kayserispor' a gelişinden sonra da benzeri özelliklerini sergiliyor. Her şeye rağmen o bu takıma uzun zaman sonra gelen ilk gerçek sağ bek. Onun bu ofansif yapısı eminim ki işe yarayacaktır. Ama defansif yönünde bazı aksamaları var ki bu da yaşının genç olması nedeniyle kapanabilecek sıkıntılar. Umutluyum açıkcası. Peter Pekarik transferinden sonra işi biraz zor görünse de çok çalışıp o formayı kazanabilir eminim.


Peter Pekarik; Bu sene Okay ile birlikte transferine en sevindiğim isim. Sevinme nedenim isminin çok duyulması, yıldız olması falan değil. Zaten öyle bir oyuncu da olduğu söylenemez. Okan Alkan değerlendirmesinde yazdığım GERÇEK SAĞ BEK tanımına uyan bir oyuncu olması beni çok mutlu etti. Okan' ın defansif yönünün zayıf olması nedeniyle Peter Pekarik savunma anlamında inanılmaz önemli. Canlı izlemedim. Ama bir BundesLiga uzmanı olan sevgili Orhan Uluca ( Borges Blog Yazarı ) ile Pekarik konusunda yaptığım istişarelerde STSL için biçilmiş kaftan olduğunu, savunma konusunda problemsiz olduğunu, Wolfsburg' un Şampiyon kadrosunda uzun lig maratonunun büyük bölümünde takımın 11' inde yer aldığını anlatması içimi çok rahatlattı. Zira son cümlesi " Kayserispor için büyük transfer." oldu. Hayırlı olsun demek düşer bizede.

Zurab Khizanishvili; Onun hakkında fazla bişey yazmaya gerek yok aslında. Kendisini EPL' de kanıtlamış bir futbolcu olmasının yanında tecrübesi ile eminim ki takıma çok şey katacaktır. İzlediğim maçlarında tek sıkıntısı bazı pozisyonlarda ağır kalması. Eğer ki yanında Eren Güngör gibi hızlı bir stoper oynarsa eminim ki kusursuz olacaklardır. Bu arada geçtiğimiz sene Alexander geldiğinde yaşadığımız bazı tepkileri Zurab transferinde de gördük bazı arkadaşlarımızdan. Eminim ki Zurab tecrübesi ile açıklarını kapatacaktır.

Eren Güngör; Bu takımın belki de Cangele ile birlikte en sevilen oyuncusu. İlhan Sancaktar' dan sonra Milli Takıma gönderdiğimiz ilk stoper. Her şeyi ile beyfendi ve profesyonel. Ama inanın bir o kadar da şanssız. Allah bir daha sakatlık yaşatmasın bu güzel kardeşime. Gelelim şimdi Eren Güngör değerlendirmesine. Bakın 2 maçını izledim. Birisi G.antepspor maçıydı. Oyuna sonradan dahil oldu ve ısınmadan girdi. Hava toplarında ki inanılmaz üstünlüğünü gördüm. Bir iki pozisyon hatası yaptı ama çok uzun zaman sonra hemde ısınmadan, evet evet yanlış duymadınız ısınmadan oyuna girmesinin bunda büyük etkisi vardı. Eren Güngör ismi bizler için kalite ile eşdeğerdir. Onun olduğu her maç içimiz rahat olacaktır.


İlhan Eker; Tecrübesi ile birlikte takıma çok şey katacağını düşündüğüm için kendisinden özür dilerim. O kadar umutluydum ki bazı arkadaşlara ikinci Ömer Erdoğan olacağını iddia etmiştim ama ne yazık ki bu sözüm için çok pişman oldum. Zira İlhan geriden oyun kurabilme becerisi dışında hiç bir özelliği olmayan ( ya da hadi bu kadar insafsız olmayalım da "KALMAYAN" diyelim ) bir stoper olduğunu gördüm. Hiç bir umudum yok. Eren Güngör sağ salim gelirse yedek kulübesinde, Berkay ya da Ömer tutarsa tribünde ki yeri hazır. 

 
 
Berkay Dabanlı; Leverkusen II takımından geldi. Geldiğinde fazla gürültü koparmadı. Sonra biraz araştırma yaptık, gurbetçi kardeşlerimizle konuştuk Leverkusen II takımının bel kemiğiymiş falan gibi bilgiler edindik. Canlı olarak izlediğim bir kaç maçında henüz hazır olmadığını ama stoper özelliklerinin mevcut olduğunu söyleyebilirim. İyi bir yedek olacağını düşünüyorum. Rotasyon için şart... Volkan Dikmen gibi olmaz umarım.


Ömer Kulga; Hollanda' nın MVV Maastricht takımından geldi. Asıl mevkii stoper olan Ömer bazı özel durumlarda sağ bek oynayabiliyor. Peter Pekarik transferinden önce bu mevkiide denendi. Tuttuğu söylenemez. Aslında MVV Maastricht takımında oynadığı bazı maçların görüntülerinde hem stoperde, hem sağ bekte güzel işler yaptığı görünüyor ama biz henüz göremedik. Umarım faydalı olur. Rotasyonumuz için gerekli olduğunu düşünüyorum.
 

Hasan Ali Kaldırım; Bu sene oynadığı hazırlık maçlarında alternatifsiz olduğunun bilincinde gördüm Hasan Ali' yi. Nerden gördüm. Bakın geçen sezon 34 maçın 33' ünde oynarken Hasan Ali Kaldırım sadece DEVAMLILIĞI ile takdir edildi. Kendisi de bazı söyleşilerinde geliştirmesi gerektiği bir çok özelliği olduğunu ifade ediyordu. Ki biz bu konuda ilerleme kaydettiğini farkettik. Nerden farkettik? Oynadığı hazırlık maçlarında hücumu daha çok düşünen ve en önemlisi Orta yapmayı öğrenmiş bir Hasan Ali gördük. Biz onun varlığından memnunuz. Keşke alternatif bir isim alınsaydı da o da arkasında biri olduğunu bilip çok rahat olmasaydı. İnşallah geçen yılki performansını gösterir ve yine adından çokca bahsettirir.

Kayserispor Sezon Öncesi Değerlendirme ( Kaleciler )

Her ne kadar futbol zevkimize kan doğramış olsalarda, her ne kadar La Liga ağırlıklı bir sezon un beni beklediğini düşünsemde gönül verdiğimiz renklerin, peşinde olduğumuz armanın izinden devam ediyor ve vazgeçemiyoruz. Buna istinaden STSL başlamadan Kayserispor' un son durumunu, mevcut transferlerini ve izleyebildiğimiz hazırlık maçlarından sonra ortaya konan oyun anlayışını biraz irdeleyelim istedik.

 

İlk olarak Kale' yi devralması muhtemel oyuncularımızı inceleyelim isterseniz;

Kalede ki mevcut isimler Gökhan Değirmenci, Nicolas Gaston Navorro, Erhan Kırcı ve yeni transfer edilen Deniz Mehmet. Malumunuzdur ki Erhan Kırcı ve Navarro sezon öncesi kampında sakatlık yaşamışlardı. Erhan Kırcı hala takımla çalışmalara başlamadı ama en son gördüğümde düz koşulara devam ediyordu. Navarro' nun ise sakatlığı düzeldi ve takıma dahil oldu.

Peki kaleyi kim alır? Aslında bu soru harbiden zor. İhtimaller sınırlı ama karar vermek zor.




Geçen yıl Suleymanu' nun sakatlanmasından(!) sonra kaleyi devralan Gökhan Değirmenci genel olarak iyi performans sergiledi. Gökhan' ın en büyük eksiği yan toplarda ki zaafiyeti. Sanırım bu konuda en büyük problemide bir kaleciye göre kısa sayılabilecek boyu. Onun dışında oyunu okuma, defans ile koordinasyon ve cepheden gelen toplarda oldukça etkili olduğu söylenebilir. Kendi tahminim yabancı sınırlamasını da göz önünde bulundurursak Gökhan Değirmenci' nin Forma Şansı %51.
 

Kayserispor' da bu senenin ilk transferi olan Gaston Navarro ise uzun boyuyla bayadır bulamadığımız kaleci profiline sahip. Uzun boylu olması iyi kaleci olduğu anlamına gelmez tabii ki. Ama biz çok uzun zamandır bu türlü bir kaleci profili bulamamıştık. Onu bulduk sevindirici olan bu. Ayrıca arka planıda oldukça iyi. Arjantin Milli Takımının 2008 Olimpiyat kadrosunda yer almış, kısa da olsa Avrupa' da bir Napoli macerası yaşamış ve Argentina Juniors takımının 1 numaralı kaleci kazağını sırtına geçirmiş.

Her neyse gelelim Navarro' nun görebildiğimiz özelliklerine. Ne kadar izleyebildiniz bilmiyorum ama Sivasspor maçında ikinci 45 dakika da izlediğim Navarro yan toplar için bende umut uyandırdı. Yediğimiz gollerde pek hatası olduğunu düşünmüyorum. Ama gördüğüm ve canlı izleyen arkadaşlarımdan edindiğim bilgilerle en önemli eksiklerden birinin ara sıra dama kapıya top yollaması olduğunu söyleyebilirim. Süleymanu' dan alışığız buna aslında. Gel gelelim Gökhan ile karşılaştırırsak yabancı sınırlaması düşünüldüğünde Gökhan daha yakın gibi geliyor formaya. Şota ne düşünür bilinmez ama Navarro bence 1 adım geride.




Erhan Kırcı sakatlığı nedeniyle forma şansı bulamadı. Muhtemelen bir süre daha bulamayacak. Önce ki değerlendirmemizde İskenderun D.Çelikspor' dan transfer edildiğinde İskenderun camiasının üzüldüğünü ve transfere tepki gösterdiğini biliyorum. Hayırlısı Olsun. Umarım Kayserispor' da başarılı olur.






Bir de son dakika transferimiz var. İngiltere Championship Lig takımlarından West Ham United' ın Alt Yapı kalecisi olan Deniz Mehmet. 2009 yılında "Petit' in Yeri Blog" da kendisinden bahsedilmiş. U-17 takımının kalecisiymiş o zamanlar. Petit'nin yerinde anlatıldığı üzere o dönemde Deniz Mehmet için FİFA' nın sitesinde geçen ibare; "Mehmet, West Ham akademisinde çok şey öğrenmiş. Lampard, Joe Cole, Carrick, Rio Ferdinand gibi West Ham'dan yetişmiş ünlü oyuncuların ayak izlerine basarak sağlam bir yol takip ediyor" şeklinde olmuş o dönem. Bir süre bekleyelim ve görelim. Ben hiç izlemedim ama elbette araştırılması gerek bu genç kardeşimizin.