28 Eylül 2011 Çarşamba

Şota İle +2 Yıl Daha



Ve bazı kesimlerce BEKLENMEYEN şey oldu. Kayserispor Teknik Direktörü Şota Arveladze ile 2 yıl daha sözleşme imzaladı. Yani Kayserispor HOCA İSTİKRARINA devam edeceğini gösterdi. Son bir kaç gündür özellikle Kayseri Yerel Basınında Şota için MİY maçının son şans olduğu, bu maçta alınacak herhangi bir kötü sonucun Şota' nın istifasına ya da KOVULMASI(!) na kadar gideceğini iddia eden haberler çıkıyordu. Bundan önceki senelerde olduğu gibi Kayserispor Yönetimi bu güruha yine kapak kapatmayı, tokat gibi bir cevap vermeyi ihmal etmedi ve Şota ile 2 yıl daha devam dedi.

Peki Şota ile 2 yıl daha devam edilmeli mi? Şota bazı eksikliklerini görür, hatalarını kabul eder ve bunları düzeltirse kesinlikle Kayserispor' un Alex Ferguson' u olmalı. O kadar seviliyor ki hata yaptığı zaman ya da yanlış bir iş denediğinde " sen yanlış yaptın. " diyemiyor hiç kimse.

Nedir Şota' nın eksikleri ve hataları? Kesinlikle bir kere transferi hocanın kendisi yapacak. Tamam Süleyman Hurma' nın bitiriciliğine, scout ağına güveniyoruz ama takımı oynatan, sistemi kuran, dolayısıyla bu sisteme uygun isimleri alacak olan Şota' dır, onun yapması gerekir.Kayserispor' da Şota' nın transferde ki etkisi ne yazık ki istenen seviyede değil. Buradan şu anlaşılmasın sakın. " Şota' nın istemediği transferler yapıldı. " Kesinlikle hayır. Şota' nın bu konuda pabuç bırakacağını sanmıyorum. Mutlaka transfer konusunda bilgilendiriliyordur ama kendisine sunulan isimleri değerlendiriyor ve karar veriyordur. Yoksa ben Gökhan Ünal, Cem Sultan, Riveros, Engin, Nadir transferlerini Şota' nın yaptığını ya da istediğini düşünmüyorum. Önüne gelmiştir, araştırmıştır ve karar vermiştir. Ha istemediği oyuncuya da " İstemiyorum" diyebilecek kapasitedir eminim.

Elinde ki oyuncuların gelişimine katkı sağlamalı. Şota' nın elinde bir çok genç oyuncu var. Şota geldiğinde Ömer' de, Furkan' da elimizde ki gençlerdi. Ne yazık ki geçen 1.5 yılda ne Ömer, Ne Furkan oynadıkları futbolun üzerine bişey koyamadılar. Şota gibi bu işi bilerek ve severek yapan birisi genç oyunculara daha çok zaman ayırmalı, onları kazanmalı ve futbollarını geliştirmelerine yardımcı olmalıdır. Hele ki Okay, Engin, Nadir, Cem Sultan gibi cevherler varsa elinin altında daha eğilmelidir bu konuya.

Oyun okuma ve müdahale etme zaafını gidermeli. Ne yazık ki geldiğinden bu yana gözümüze çarpan en büyük sıkıntısı bu. Son olarak Fenerbahçe maçında ki anlamsız 2 oyuncu değişikliği ve oyuna müdahale etmeyişi iyice kendini belli etti. Fenerbahçe' ye karşı 1-0 gerideyken forvet çıkarıp forvet alırsan, aldığın forvet 4 haftadır etliye ve sütlüye karışmamış bir forvet olursa, topu ileri taşıyan tek oyuncunu çıkartıp orta sahada ki defansif oyuncularının sayısını 3' e çıkarırsan, her takıma aynı sistem ile çıkıp bütün takımları aynı kefeye koyarsan, sisteme göre oyuncu aldırmayıp ( ya da aldıramayıp), oyuncuya göre sistem anlayışını seçmezsen herkes hakkında aynı şeyi düşünür. "Oyuna Müdahale Zaafı Var." Eğer ki bu konuda da kendini geliştirir ve bu sorunu hallederse eminim ki Şota çok çok daha büyük işler yapacaktır.

Bizler Tolunay Kafkas gibi bir futbol dehasına(!) üç yıl dayanmış cefakar taraftarlarız. Öyle ki üç yıl boyunca doldur boşalt futbolu oynayan yer yüzünde ki tek takımız. Üstüne üstelik Tolunay Kafkas' ın çekilmez Entellektüelliği ve bazı konularda ki şehri ve taraftarı hedef alan açıklamarıyla geçti bu üç yıl. Ama Şota öyle mi?

Ağzını açtığı anda kulak kesiliyorsun. " TAKİM " demesini dinliyor, O konuştuğunda " HARBİDEN " keyif alıyorsun. Şota Hocanın insanlığı, sempatisi, çalıştığı isimlerin büyüklüğü, futbolculuk hayatında ki başarıları, daha teknik ve daha taktik futbol anlayışı, sistemli ve bilimsel çalışmaları bu takımda çok çok daha uzun seneler kalması gerektiğini ve çok başarılı olacağını gösteriyor. İnşAllah yanılmam...