31 Aralık 2012 Pazartesi

Riazor' un Maestrosu


Öyle bir sol ayak ki, senden öte ve de benden ziyade. El Turco Deportivo' nun muhteşem kadrosunun en önemli parçalarından Djalminha. Eşsiz bir oyun anlayışı, inanılmaz bir vuruş tekniği. Deportivo' nun tarih yazdığı dönemlerin baş aktörlerinden, belkide ilk sırada ki adam...

1976 yılında Flamengo' da başlayan kariyerine 1988 yılına kadar Flamengo genç takımında, 1988-1993 yılları arasında Flamengo A takımında, 1993-1995 yılları arasında Guarani ve Shimuzu S-Pulse' de, 1996-1997 de Palmeiras' da devam etmiş. 1997 yılında geldiği Deportivo' da 2002-2003 sezonuna kadar forma giymiş, o sene Avusturia Wien' e kiralanmış. Sonrasında ise Meksika' da Club America' da 34 yaşında emekli olmuş. Kariyeri boyunca 255 karşılaşmaya çıkmış ve 79 gol atmış. 


Djalminha' yı efsane yapan Deportivo kariyerinde ki başarılarıdır. İnanılmaz bir jenarasyon yakalayan Deportivo 99-00 sezonunda İspanya La Liga Şampiyonluğunu, aynı sene İspanya Süper Kupasını kazandı. 00-01 ve 01-02 sezonlarında ŞL' nde Çeyrek Final, 03-04 sezonunda ise Yarı Final oynama becerisini gösterdiler. Kadroda bulunan Naybette, Valeron, Mauro Silva, Djalminha, Roy Makaay, Romero, Diego Tristan, Romero ve kaleci Molina o dönemin parmak ısırtan futbolcularıydı.


Evet bu isimler çok önemliydi ama Deportivo' nun bu kadar başarılı olmasında en önemli nedenlerden biri İrureta' nın takım içerisinde sağladığı birlik ve beraberlikti. Naybette gibi Mouro Silva gibi tecrübe abidelerinin arasına Djalminha gibi, Makaay gibi, Valeron gibi isimler serpiştirilerek inanılmaz bir takım olgusu yaratılmıştı. Ve bu birliktelik de başarıları birlikte getirdi.

Djalminha 2002-2003 sezonu başında kiralanacak diye açıklandığında o dönem Süper Lig' de olmayan Kayserispor için çok içerlemiş, futbolun bu inanılmaz becerisinin bir ihtimal Türkiye' ye ve tabii ki Kayserispor' a gelebileceğini hayal etmiştim. Ama olmadı, biz onu Deportivo formasıyla izleyebildik ve uzaktan sevdik. Olsun. Kendi dönemimizde izlemekten zevk aldığımız bir isimdi ve biz onu seyretme şansını bulduk. Bulamayanlara üzülüyorum... Aşağıda ki video onlara gelsin...
-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum sizin...