8 Ocak 2013 Salı

Jaja'yı Bir Bilene Sorduk...



Jaja transferini bir bilene sorduk. O bilen hem Trabzonspor taraftarı, hem Brezilya futbolu kompetanı. Bakalım Jaja hakkında neler söylemiş. İşte sevgili Kerem Naçıl' ın ( @winchester10 ) Jaja ile ilgili görüşleri...


Sonda söyleyeceğimi başta yazayım ; Jaja'nın Türkiye'de seyrettiğimiz en yetenekli oyunculardan biri olmasının yanısıra, dünyada da sayılı bir yere sahip olduğunu düşünüyorum. Bir Brezilyalı olarak Avrupa’ya uygun müthiş fiziği, etkili kullandığı sol ayağı, birebirdeki adam eksiltme kabiliyeti, hava toplarında hakimiyeti, oyun görüşü ve dribling özellikleriyle bu yeri sağlam bir şekilde sahipleneceğine şüphe yoktu. Peki Jaja neden potansiyelini ortaya koyamadı?

Sorunun cevabını yetenek, altyapı ve genel olarak futbol gibi terimlerle açıklamak imkansız. Salt olarak buradan da ilerleyemeyiz. Kaldı ki Jaja’ nın önüne set kuran oyunda ulaşamadığı seviyeler değildi hiçbir zaman.

Futbolcunun özel hayatıyla ilgilenen biri değilim. Nerede ne yaptığı, nasıl davrandığı, kimlerle gezdiği, sosyal paylaşım sitelerini nasıl kullandığı, yiyip içtikleri umurumda olmadı. Aslolan  takımına kazandırdıkları ve futbol tabirlerinde kalarak saha içindeki karakteridir. 

Jaja, Trabzonspor’un futbolcusu iken oyuna hiçbir yanlışı olmadı. O sezon takımın bana göre Burak Yılmaz ile birlikte en önemli parçasıydı. Harika bir sezon geçirdi ve ardından malum sebeplerden dolayı takımdan gönderildi. 

Arada takip edemediğimiz Al-Ahli sürecinin ardından Internacional’e kiralandı. İlk zamanlarını, fazla kilolarını atmak ve fiziksel gücünü yeniden kazanmak için takımdan ayrı özel olarak çalışmakla geçirdi ve bir süre sonra asıl idmanlarına başladı. Ona güvenen genç ve birebir ilişkileri iyi bir teknik adama sahip olması süreci hızlandırdı ve ilk kez sahaya çıktığında 2 gol atıp 2 asist yaparak çok iyi bir başlangıç yaptı. 

Internacional ligin en iyi kadrolarından birine sahipti ve bu kadroda Jaja’nın kendine yer bulması çok zor olacaktı. Dönem dönem kadroya giremedi dönem dönem yedek soyundu. Takımın yaşadığı sık sakatlıklar ve milli takıma gönderdiği oyuncular Jaja için bir şans oldu ve 11’de kendine yer bulmaya başladı. Kendini kanıtlama çabasında olan Jaja bunu başardı ve şansı iyi kullarak çok iyi maçlar çıkardı. 

Fakat yine; Libertadores’te Fluminense ile yapılan maçın ardından takım otobüsüne gelmeyip eski Galatasaraylı Jo ile birlikte partiye gidince olanlar oldu. Jo hemen kovuldu. Jaja ise süresiz kadro dışı bırakıldı.  Bir süre sonra Jo, Atletico Mineiro’ya transfer olup kendini bulunca Mineiro’nun şampiyonluğa oynamasında büyük rol aldı. Jaja ise takımdan ayrı çalışıyor ve affedilmeyi bekliyordu. Beklediği oldu ve kulüp ona bir şans daha verdi. 

Yine iyi bir başlangıç, yine kanıtlama çabası ve yine bunda yakaladığı başarı… Fakat kısır döngü tekrar baş gösterdi ve Jaja’nın performansı da disiplinsiz davranışlarının ardından düştü ve Inter bu kez müsamaha göstermeyip sözleşmesini feshetti. 

Oyuncu uzun süredir maça çıkmadığı için kimse son durumu hakkında bilgi sahibi değil ancak şunu biliyorum ki son olarak seyrettiğim Jaja’nın topa vurmaya hali bile yoktu.

Bundan sonrası? Kısır döngü yine devam mı eder yoksa Jaja, Trabzonspor’a yaptığı katkının benzerini Kayserispor’a yapabilir mi bilinmez. Yorum da yapılmaz. Zira tamamen oyuncunun kendisiyle ilgili bir durum. Olmaması için kendisinden başka hiçbir sebep yok. Yeteneği dünya, yaşam tarzı hülya olan bu adam, beni bunu söyletmeye zorluyor…

1 yorum:

  1. Bazı şeyler alışkanlık halini aldımı o onun içgüdüsü haline gelir. kontrolü birancık bıraktımı o davranışını tekrarlar. Sigara şu bu ve bu disiplinsizlik denen olay.

    Ben her zaman şöyle bakarım. bir davranışı bir kez tekrarladın ve affedildin. eğer buna rağmen 2.sinde de tekrarlarsan ve tekrar herhangi bir sana kaybettiren bir ağır yaptırım olmazsa bunun devamı gelir. 3 olur 4 olur 5 olur.

    insanın olduğu yerde herşey mümkündür. Jajanın kendine çekidüzen bence verecek ama birgün disiplinsiz hareketinide tekrarlayacak. Peki kayserispor ne yapsada Jajanın takıma az zarar vermesini sağlar. bence sağlayamaz. Kayserispor jajadan ne bekleyebileceğini bilmeli.

    esas soru şu. Kayserispor genç oyunculardan kurulu bir ekip. Jaja gibi bir oyuncun disiplinsiz davranışları olurda o halde tam manasıyla güçlü olmadan ilk 11 e giriyor olsun. Genç oyunculara nasıl çok çalışın şunu yapın bunu yapın diyeceksiniz. hatta çok çalışan genç oyuncun yerine disiplinsiz jaja tercih edilirse o oyuncuya şöyle yap böyle profesyonel ol nasıl denilebilirki.

    YanıtlaSil

Yorum sizin...