21 Eylül 2015 Pazartesi

Eksik Çok, Alternatif Yok.

Dün maçı izledikten sonra sıcağı sıcağına yorum yapmaktan özellikle kaçındım aslında. Gece yarısı düşüncelerimi Twitter üzerinden dillendirdim. Biraz daha genişleterek buraya taşıyalım.


Futbol oynamıyoruz bu kesin. Oyunumuzu geliştirme konusunda geride kalan 5 haftada hiç bir şey koymadık futbolumuzun üstüne. İnanılmaz bunaltıcı bir takım izletiyoruz herkese. Uyku modunda geçen beşinci 90 dakikayı bitirdik. 

İster darılsınlar, ister gücensinler. Sistem olarak hala orta çağ futbolu oynuyoruz. Geride bekle, üzerine gelsinler, top sendeyken mümkün mertebe yan pas yap, bulduğun ilk fırsatta kanatlardan hızlı adamlarını koştur, ya da defans arkasına sarkıt topu, kalede bulabilirsen pozisyon bul, atabilirsen gol at. Atamazsan aman yeme, 1 puanı al, aldığına şükret ve bir keyif sigarası yak.

Bunları beceriyor muyuz? İlk üç haftaya aldanırsak evet, açıklamalara bakarsak kısmen evet. Ama istatistiklere bakarsak hayır, sonuçlara bakarsak hayır, oynanan futbola bakarsak hayır. Beceriksizliğimizden, yetenek fukaralığımızdan, sahadaki sistemsel ve kurgusal hatalardan dem vuran yok. Bir hafta acemiliğimiz gündem, diğer hafta hava ve saha şartları. Tamam etkenler elbette vardır da, çuvaldız-iğne meselesi de var. 

Şimdi düne dönelim. Çift forvet oynamadığımız süreçte Gaziantepspor kalesinde pozisyonumuz yok. Yakubu oyuna girdikten ve çift forvete döndükten sonra ise net 3 pozisyon yakaladık. Hocam farkındasındır umarım. Evet Yakubu'nun oyun içinde çok görünmediği, maç performansı eksikliği çok net bir şekilde göze çarpıyor ama bu adam 30 dakika oynayarak maç temposu kazanamaz ki. 


Dinlemeyeceğinizi bile bile yazmak istiyorum. Formasyon değişmeli, hoca takımı antrenmanlarda 4-4-2 ye hazırlayıp sahaya sürmeli ve hücum alternatiflerini çoğaltmalı. Sinan Bakış ve Oğulcan Çağlayan bu çeşitliliğe mutlak katkı verecektir. Önümüzde bir kupa maçı var. Mutlak suretle Yakubu, Oğulcan ve Sinan sahaya çıkmalı hatta Berkan Emir' i de sayarsak 4 isimde mutlak suretle 11 de başlamalı ve bu adamlara maç temposu kazandırılmalı ki alternatif çoğalsın.

Boşa koyuyorum dolmuyor, doluya koyuyorum almıyor. 10 kişi kalmış rakibe baskı koyamadık dün. Adamlar kalan 15 dakikanın 10 dakikasını bizim sahamızda geçirdi. Biseswar alternatifsizliğinden yola çıkarak savruk oynuyor. Ömer Bayram sadece koşarak futbol oynandığını sanıyor ve öyle çıkıyor maça. Simic'te gözle görünür bir düşüş var. İbrahim Dağaşan'ın profesyonelliğine (takım içinde ki abilik babında) diyecek yok ama o da rakibe refakat etmekten başka bir şey yapmıyor sezon başından beri. Çeki düzen vermeliyiz kendimize. Böyle gitmeyeceği aşikar.

Geride kalan 2 haftanın özeti şu dostlar. Takımın oyun anlayışında, sisteminde, formasyonunda, sahaya çıkan futbolcularımızın performanslarında eksik çok ama gel gör ki alternatif yok. Alternatif bulmalı ve bunu sahaya yansıtmalıyız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum sizin...