7 Ağustos 2018 Salı

Başlıyoruz... ( Bölüm 1 )


Yeni sezon, yeni heyecan, yeni umutlar. Özledik genelde futbolu, özelde Kayserispor'u. Kaldı şurada 6 gün. Sezon nihayet ve bin şükür ki başlıyor. Takımda yaşanan başta hoca değişimi olmak üzere futbolcu sirkülasyonu ne kadar meyvesini verecek herkes gibi bende merak ediyorum. Fena bir kamp dönemi geçirilmedi. Gelenler ve gidenler oldu. Gidenlerin yeri dolacak mı, gelenler acaba beklenen kadar iyi performans gösterecek mi? Bir dünya soru var aslında. Cevabını 1 hafta sonra sahada alacağız umarım. Umudumuz beklenenden fazlasını göstermelerinden yana.

Hazırlık dönemi boyunca gerek takım içinde konuşulanlar, gerek dışarıya yansıyanlar ortamla ilgili az çok fikir verdi bize. Dilimiz döndüğünce, gördüklerimiz ve duyduklarımız kadarıyla bir iki kelam edelim uzun zaman sonra. Hocadan başlamak istiyorum ilk önce...


Ertuğrul Sağlam'ın teknik direktörlük kariyeri Samsun'da başladı ama asıl hocalığı Kayserispor'da yaptı malumunuz. Sonrasında gittiği Beşiktaş'ta bekleneni veremedi. Ama iyi bir teknik direktör olduğu için bıraktığı yerde kalmadı ve gitti Bursaspor'da şampiyon oldu. Sonra kariyerinde bir düşüş trendine girdi. Eskişehir, Bursa, Yeni Malatya ve Tractor Sazi derken gezdi, gezdi, dolaştı ve yuvaya döndü. Aslında  hocaya kırgınlık yok dersem yalan söylemiş olurum. Hala düştüğümüz sezon geleceğim diye bekletip gelmediğini unutmadım ama "o günün şartları bunu gerektirdi, dün dünde kalır, sen dünde kalma." vs. gibi tesellilerle kendimi ikna etmeye çalışıyorum.

Ertuğrul hocamın bence son şansı Kayserispor. Her ne kadar ŞAMPİYON HOCA sıfatı taşıyor olsa da şampiyonluk sonrası bir türlü gelmeyen eski başarılı günler hocayı ve kariyerini etkiledi. Geçen sezon başında yaşadığı kısa süreli Malatya macerası da bunu gösterdi. Artık hocamın başarısız olma gibi bir lüksü, seçeneği yok. Çünkü bugünden sonra ya "sıkışıldığında, zorda kalındığında, günü birlik tercih edilen ve başvurulan standart bir teknik direktör" olacak, ya da "ne yaptığını bilen, seçim yapma lüksü olan, belirli bir standardın üstünde ve aranan" bir hoca. Bunun ortası yok ve ben bu durumun Kayserispor'un baya baya lehine olduğunu düşünüyorum. Eminim hoca da farkında her şeyin. Tünelden önceki son çıkış Kayserispor hocam ve sen bu konuda gerekeni yapacak yapıda ve kapasitedesin bence.


Hazırlık sürecinde ve oynadığımız maçlarda görünen bazı şeyler vardı. Mesela hala topu 3. bölgeye taşımakta, pozisyon üretmekte ve gol atmakta sıkıntı yaşıyor, ama bu sıkıntıyı gol yerken hiç yaşamıyoruz. Çıkarken yapılan top kayıplarının bizi zora soktuğunu Heerenveen maçında çok net gördük. Hücumsal opsiyonları denemekten çekinmesekte, defansif aksiyonlar ile bir arada kullanamıyoruz. En azından şimdilik böyle görünüyor.

Kalede Lung olduğu sürece kesinlikle kaygılı değilim. Geçen sene bize kalitesini fazlasıyla gösterdi Rumen kaleci. Çevik, anlık karar verebilen, doğru yer tutan, geri dörtlü ile hep diyalogta kalan bir kaleci profiline sahip. Ama arkasında olan hem Muammer, hem de Vedat ne yazık ki Lung'un verdiği güvenin çok uzağındalar. O bölgeye Çağlar Şahin Akbaba'nın transferini çok istedim, defakez dile getirdim ama Adana Demirspor'a transfer oldu. Lung olduğu müddet gözüm arkada değil. Ama ya Lung yokken kalemiz o kadar güvende mi? Ben emin değilim şahsen.

Defansif kurguda sol bek sıkıntısı yaşayacağımızı düşünmüyorum. Sakıb alınabilecek en iyi yerli sol beklerden biriydi. Transferinden memnunum. Hücumsal etkinliği fazla bir sol beke uzun zamandır ihtiyacımız vardı. Umarım savunmasıyla da tatmin eder bizi. Atilla ve Oğuzhan'da ihtiyaç olduğunda ellerinden geleni yapacak isimler. Özellikle Oğuzhan İstanbulspor'da kendini baya baya geliştirmiş. Pozisyon alma, hamle zamanlaması vb. konularda hazırlık maçlarında sırıtmadı. Sağ bekte "bana göre" bal yapmayan Lopes var. Geçen yıl istikrarlı ama çok etkili değildi. Bu sene umarım özellikle hücum anlamında etkisini görürüz. Levent'in sağ bekte Lopes'i yedekleyeceğini düşünüyor olabilirsiniz ama hazırlık döneminde hoca Oğuzhan'ı Lopes'in değişkeni olarak kullandı. Oğuzhan bu yıl bek rotasyonunun jokeri olacak gibi.


Stoperde emniyet sübabımız Kana Bıyık. Sapunaru ve Levent ile bölge takımın en sağlam yeri gibi dursa da görünen o ki değil. Özellikle hamle süresi daha çabuk, hızlı, çabuk düşünen ve karar verebilen, oyunu geriden domine edip kurabilecek bir stoper ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Ülke sınırlarında bu tarz bir futbolcu, bir stoper var mı bilmiyorum ama bizim ihtiyacımız var. Sınırlar dahilinde olmayanlara da gücümüz yetmeyeceğine göre eldekilerden maksimum verimi almamız gerekecek. Kucher gidici, bu net olarak belli oldu. Zor zamanlarda bu 3 isme Sakıb'da eklenebilir. Oynamışlığı var o bölgede.

Orta saha kurgumuzu düşününce defansif anlamda da Mensah'ı ilk başa yazıyorum kendi adıma. Badji'nin geçen yıl ki rolünü üstlenecek ve 6 - 8 numara rotasyonunda önce Mensah yazılacak tahtaya sonra yanına kim gelecek o düşünülecek. En zayıf halka Boldrin. Şu kadroda şans bulması bence zor, öyle de olmalı. Boldrin konusunda ağır yanılanlardan biriyim bu bir gerçek. Etrafımda ki herkese şunu söylüyorum. Bileklerinde ki esneklik ve becerinin yarısı futbol zekasına yansısaydı emin olun bugün çok başka yerlerde olurdu Boldrin. Ama yansımamış, yapacak bir şey yok. 


Orta sahanın ortasında ikinci ismin Rotman'ın olması kuvvetle muhtemel. Gel gelelim bizim taraftarın bir türlü ısınamadığı, benimde genellikle eleştirdiğim Şamil'in varlığı bu durumu ortadan kaldıracak en güçlü ihtimal durumunda. Konyaspor maçında ve bundan önceki zamanlarda da gördük ki Şamil baskı altındayken top kullanma konusunda görev yeri itibariyle çok yetersiz. Bu yüzden benim Mensah'ın yanında görmeyi düşündüğüm isim Rotman. Onun da eksikleri var ama yanında oynayan arkadaşının özellikleri ile o eksikleri kapatacak seviyede bir futbolcu. Espinoza eski takımına döndü, onun gidişi ile o bölgeye transfer bekleyenler vardır ama ben Hasan Hüseyin Acar'ın kesinlikle es geçilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bence o ihtiyacı karşılayacak kalibrede bir futbolcu. Hakeza Mert ve Erdal'da buralarda değerlendirilebilecek isimler. Hatta Boldrin bile var.

2. Bölüm Yarın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum sizin...