25 Ağustos 2014 Pazartesi

2014-2015 Kayserispor Analizi (1. Bölüm)


Aslında blog için bu tarz bir girişimde bulunmayı düşünmüyordum ama gerekli olduğuna karar verdim ve geçtim klavyenin başına. Horanta için bir analiz yazısı hazırladım. Muhtemelen bugün o da yayına girer ama ben bundan sonra Horanta ile ortak hareket etmeme kararı aldığım için bir analizde burada yapmak iyi olur diye düşündüm.

Geçen yıl hiç ummadık ve olmadık yere yaşadıklarımız ve yaşattırılanlar ile 10 yıldır önemli işlere imza attığımız ligden, Süper Lig sahnesinden Ptt 1. Lig sahnesine geçtik. Hakem hatalarından, yanlı yönetilen maçlardan tutunda Kayserispor' a verilen cezalara, yönetim ile teknik kadronun saçmalamalarından, futbolcuların ruhsuzluklarına kadar her şey bugün yaşadıklarımızın zeminini hazırladı ve biz 2014-2015 sezonunda Ptt 1. Lig' de boy göstereceğiz. 

Aslına bakarsanız bu lig sanıldığından daha zor ve daha çetin bir lig. Çünkü öyle ya da böyle ligde minimum 6 takım sezon sonunda bir üst lige çıkmak gibi bir şansa sahip. İlk 2' nin direk çıkıp geri kalan 4 takımın play off oynayarak üst lige çıkacak olması ciddi bir çekicilik ve motivasyon sağlıyor takımlara ve camialara. Bu yüzdendir ki Ptt 1. Lig' de şanslar Süper Lig' e oranla birbirine daha yakın ve mücadele gücü inanılmaz yüksek. 

Bu yıl her ne kadar Kayserispor olarak Süper Lig kadromuzun büyük kısmını koruyup, iyi transferlerle lige başlayacak olsak da, çok ciddi ve dişli rakipler bizi bekliyor. Rakipler ile ilgili kalan şu kısa sürede analiz hazırlar mıyım bilmiyorum ama Kayserispor analizine ufaktan başlayalım.

Analizi detaylı olması açısından ve dilimiz döndüğünce takımın tanınmasını sağlamak isteyişimizden nedenle bölüm bölüm hazırlamayı düşündüm. İlk bölümü kalecilere ve stoperlere ayırdım. İkinci bölümde bekleri ve defansif orta sahamızı, üçüncü bölümde hücumcu orta sahalar ile forvetlerimizi ve en son olarak dördüncü bölümde teknik kadro ile yönetimi ele alacağız kısmetse. Buyrun iyi okumalar.


KALECİLER ( Hakan Arıkan, Umut Kaya, Deniz Doğan Mehmet )

Kayserispor geçtiğimiz sezona Ertuğrul Taşkıran ile başladı. Sezonun ilk yarısı bitene kadar Ertuğrul' u uzun zaman önce Altay' dan büyük umutlarla transfer ettiğimiz Gökhan Değirmenci yedekledi. Deniz Doğan Mehmet ise bu iki ismin arkasında 3. kalecilik görevini üstlendi. Sezonun ikinci yarısında ise Sinan Bolat Porto'dan kiralık olarak transfer edildi ve Gökhan Değirmenci ile yollar ayrıldı. Gökhan Kayseri' nin diğer takımı Erciyesspor' a transfer oldu. Sinan Bolat kaleyi devralırken Ertuğrul Taşkıran ikinci devreyi yedek geçirdi.

Bu yıla ise kalede köklü değişikliklerle başlıyoruz. Kiralık olan Sinan Bolat ve Ertuğrul Taşkıran ile yollar ayrıldı. Yerlerine ise Süper Lig' in tecrübeli kalecilerinden ve en son Antalyaspor' un kalesi koruyan Hakan Arıkan transfer edildi. Hakan'ın transferi ülkede oldukça ses getirdi. Zira o dönemde Arıkan ile hem Gs' nin, hem de Rus ekibi Rubin Kazan' ın ilgilendikleri ulusal basında ayyuka yükselen seslerden biriydi. Neticede Hakan Arıkan şu anda Kayserispor' un kalecisi ve kalenin 1 numaralı adayı. Diğer transfer ise iki alt ligden geldi. Umut Kaya. Beliktaş orjinli olan Umut, geçen seneyi Menemen Bld. Spor' da geçirdi ve kulübünün 3. ligde şampiyon olarak 2. lige yükselmesinde büyük pay sahibi oldu. Taraftarlarının Umut Kaya' nın transferine gösterdikleri tepki o takımın taraftarı için ne kadar önemli olduğunu anlatıyor bize. 


KİŞİSEL GÖRÜŞ: ( KALECİLER )

Herkes gibi bende Hakan Arıkan' ın formayı giyeceğini ve hem yaşı, hem lig tecrübesi ile Kayserispor' a bu sezon önemli katkılar yapacağını düşünüyorum. Hakan Arıkan' ın özellikle ayağı ile oyun başlatma konusunda sıkıntıları olduğunu gözlemlerim yıllardır. Bu bizim için büyük handikap. Ancak artıları eksilerini kapatacak nitelikte. Tecrübesi, çevikliği, uzun boyu ve yan top hakimiyeti mutlu edecektir bizi. 1 numaralı forma Hakan Arıkan' ın diye değerlendiriyorum. 

Gelgelelim Hakan' ın arkasında ki ismin herkesin beklediği üzere Umut değil, Deniz olmasını bekliyorum. Hatırlayanlar vardır muhtemelen. Kaleci antrenörümüz Recep Atılgan ile bir röportaj yapmıştık Horanta adına. O dönemde hoca ile off the record ( kayıt dışı ) yaptığım görüşmede Deniz' e çok güvendiğini ve hızla geliştiğini söylemişti. Sezon önü kampı sırasında da hoca ile kısa süren görüşmelerim sırasında fikrinde ve görüşünde bir değişiklik olmadığını gördüm. Eğer Mutlu hoca' da Recep hoca gibi düşünüyorsa Deniz Doğan bu sene Hakan Arıkan' ın arkasında, kulübede yer alacaktır.

Umut' un ise belirgin eksikleri çarptı gözüme. Timeing olarak yerinde hamleleri olsa da özellikle yan top sıkıntısı çektiğini, cepheden gelen topları da ilk kontrol konusunda hatalar yaptığını gözlemledim. Çeviklik olarak genç yaşının verdiği bir dinamizmi barındırdığı gerçeği ortada ama Deniz Doğan mı, Umut mu diye sorsalar şahsen Deniz' i alırım kadroya.


DEFANS - STOPERLER ( Marko Simic, Henrique Sereno, Cemil Adıcan, Berkay Can Değirmencioğlu, Ahmet Özcan )

Geçen yılki kadrodan Zurab ve Levent Gülen' i kaybetmemize rağmen ağırlıklı olarak kadroda yer alan iki ismi takımda tutmayı başardık. 2013-2014 sezonunda ilk yarı izlediğimiz Simic - Zurab tandemi ikinci devrede yerini Levet Gülen - Simic (Sereno) tandemine bırakmış, bireysel hatalardan çok takım halinde yapılan hatalar nedeniyle kalemizde olması gerekenden çok çok daha fazla gol görmüştük. 

Buna rağmen hem Simic, hem Sereno alt lige düşmemiz hasebiyle ülke içinden ve de dışından bir çok transfer teklifi aldı. Her ikisi de sözleşmelerinin devam ettiğini söyleyerek takımda kalmak istediklerini söylediğinde hepimiz şaşırdık. Bizzat Sereno ile yaptığım görüşmede sadece ve sadece ülkesi Portekiz' den bir teklif gelirse gitmeyi düşüneceğini, onun dışında Kayserispor' da mutlu olduğunu ve başka bir takıma gitmeyi istemediğini vurgulamıştı.

Devre arasında transfer edilen Levent Gülen' in tutması ve görevini yerine getirmesi ise sakatlıktan dönemeyen Zurab' ın yokluğunu kısmen de olsa hissettirmedi. Her ne kadar tecrübesi ve oyun içi liderliği olarak Zurab' ı çok aramış olsak da yaşı itibari ile sözleşme uzatmak istemediğini söylediğinde yol vermeyi tercih etti kulüp. 

Özellikle hocanın kalmasını en çok istediği isim olan Marko Simic ile geldiği günden beri forma giydiği her maçta varını yoğunu ortaya koyan bir isim olan Sereno' nun takımda kalmış olması kesinlikle bulunduğumuz ligin çok ama çok üstünde bir stoper hattına sahip olduğumuzu gösteriyor. 


Peki yeni isimler? Cemil Adıcan geçen yılı PTT 1. Lig de final oynayan Samsunspor' da tam 31 maça çıkıp 2670 dakika forma giyerek geçiren bir stoper. Takımının final oynamasında çok büyük emekleri olduğu bütün Samsun medyasınca ve taraftarlarınca biliniyor, söyleniyor. Bence alt ligde alınabilecek en iyi stoperi takıma kazandırdık.

Berkay Can Değirmencioğlu ise Ptt 1. Lig'de bugüne kadar iki ayrı takımda 44 karşılaşmaya çıkmış. Geçen yıl, sezonun son dönemlerinde düşüşe geçen Osmanlıspor (Ankaraspor) da 17 maça çıkan Berkay, bir önceki sezon Denizlispor' da ise tam 27 maçta takımının formasını terletmiş.

Ahmet Özcan ise hepimize uzak bir isim. Hakkında çok bir şey bilmiyoruz. Klasik " Ya Tutarsa " transferlerimizden biri olduğunu düşündüğümü belirtip stoper hattı ile ilgili olarak kişisel görüşümü dile getireyim.


KİŞİSEL GÖRÜŞ ( STOPERLER )

Yukarıda da bahsettiğim üzere Mutlu Topçu' nun takımda kalan yabancılar içerisinde olmazsa olmazım dediği iki isimden birisi Marko Simic. O yüzdendir ki hocanın Marko' nun adını tahtaya yazıp sonrasında yanına kimi koyacağını düşünmesini bekliyorum. Marko Simic agresif oyunu ile rakip forvetleri yıldıran, bu nedenle görmesi gerektiğinden daha fazla kart gören, çevik, hava toplarında başarılı ve oyun kurma yeteneği Sereno' ya göre daha üst seviyede olan bir isim. Bu yüzden ilk 11' de beklediğim isim Simic.

Sereno ise Simic' i yedekleyecek olan stoper. Malum kart ve sakatlık sorunları çeken bir oyuncu Marko. Bu yüzden sık sık formadan uzak kalabilir. O dönemlerde hocanın stoperi iki yerli isme emanet etmeyeceğini ve mutlaka Sereno' nun tecrübesinden yararlanacağını düşünüyorum.

Cemil ise benim stoper mevkiinde Simic' in partneri olarak düşündüğüm isim. Gerek geçen yıl Samsunspor' da oynadığı iyi futbol, gerek sezon önü kampı esnasında Kayserispor forması ile sergilediği performans bende bu kanıyı uyandırdı. Hocanın da maçlarda ve idmanlarda özellikle Cemil ile ilgilendiğini gözlemledim. 


Berkay Can Değirmencioğlu ve Ahmet Özcan konusunda yazabileceğim çok şey olmadığını söyleyebilirim. Geçen yıl ve önceki sezonda Ptt 1. Lig' de hatırı sayılır maça çıkan Berkay Can' ın yeteneklerini, yapabileceklerini araştırdığımda hava toplarında hakimiyet kurduğunu ve uzun boyuna rağmen çevik bir stoper özelliği taşıdığını öğrendim. Cemil' i yedekleyeceğini düşündüğümü söyleyebilirim. Ahmet Özcan ise tamamen kapalı kutu. Yaklaşık 20 gün boyunca Kayseri' de yapılan çalışmaları takip ettim. Bu süreçte çok gözüme batmadığını, sivrilmediğini söyleyebilirim. Kadroya girmesinin zor olduğunu düşünüyorum. Umarım benim göremediğim Levent Gülen yeteneklerine ve kalibresine sahiptir.

Cemil-Simic tandemi şu açılardan sıkıntı doğurabilir sezon içerisinde. Her ikisinin de ciddi anlamda sert savunma yaptıkları gördükleri kart sayısından ortaya çıkıyor. Özellikle Cemil Adıcan geçen seneyi TFF verilerine göre 14 sarı kart ile kapatmış bir isim. Bu da geçen yıl kaçırdığı maçların açıklamasını yapıyor bize. Simic' te aynı şekilde sert savunma yapan bir isim. O da geçen yıl sakatlıklar nedeniyle çok uzun zaman oynayamayıp sadece 13 maça çıktığı sezonda 5 sarı kart gören bir stoper. Bu sıkıntı yaşatabilir kanısındayım. 

Bir diğer husus ise zaten geriden oyun kurma konusunda çok yetenekli bir kaleciye sahip olmayışımız. Her ne kadar Simic bu konuda kendini ifade edecek yeteneklere sahip olsa da asla bir Zurab olamayacağı ortada. Cemil' in de bu yeteneğinin kısıtlı olduğunu kamp döneminde müşahede ettim. 

Velhasıl sert savunma nitelikleri taşıyan, ligin üstünde yetenekleri olan stoperlere sahibiz. Her ne kadar Ptt 1. Lig' de bu sene yer alacak takımlar ortalamanın üzerinde forvet transferleri yapmış olsalarda ligi az gol yiyerek kapatacağımızı düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum sizin...