27 Ağustos 2014 Çarşamba

2014-2015 Kayserispor Analizi (2. Bölüm)


Bir gün gecikme ile de olsa Kayserispor' un 2014-2015 sezonunda ki kadro yapılanmasını ve transferlerini analiz etmeye devam ediyoruz. Bu postta bekleri ve defansif orta sahamızı elimizden geldiğince anlatıp değerlendireceğiz.

BEKLER ( Ömer Bayram, Alper Uludağ, Serkan Kurtuluş, Cüneyt Köz )

Kayserispor uzun zamandır bu kadar alternatifli bir bek potansiyeline sahip olmamıştı. Orjinal bek özellikleri olmayan isimlerden bek devşirmeye çalıştığımız günler dün gibi hatırımızda. Abdullah Durak' tan tutun da, Salih Dursun' a ve hatta Semih Aydilek' e kadar bek pozisyonları için türlü türlü alternatifler denedik. Ancak şu dönemde bu pozisyon için elimizde rotasyona yeterli bek potansiyeli mevcut. 



Sol bekte oynayabilecek iki isim ile başlıyoruz sezona. Normalde hücumcu bir kanat olan Ömer Bayram' ı ilk kez Şota döneminde bek mevkiinde kullandık. Verim alınır mı alınmaz mı diye düşünürken Ömer Bayram o bölgenin değişmez ismi oldu. Prosinecki ile birlikte daha da oturdu yerine. Evvelki yıl kazanılan 5.lik te kesinlikle büyük emekleri vardı. Hücumcu bir oyuncu olmasının avantajları kadar dezavantajlarını da gördük oynadığı dönemde. Pozisyon alma sıkıntısı yaşadı, kimi zaman yerini kaybedip kalemizde tehlikelere sebep oldu ama her daim özverisi ile o bölgede elinden geleni yapmaya çalıştı. 


Alper Uludağ ise orjinali sol bek olan bir isim. Almanya 2. Bundesliga takımlarından İngolstadt' tan sol beki yedeklemesi için geçen yıl transfer edildi. Zaman zaman forma buldu maçlarda. Çok yetenekli olduğu söylenemez. En önemli eksiği top taşıma ve oyunu kanattan hücuma götürme eksiği. Defansif olarakta çok verimli bir dönem geçirmedi şimdiye kadar. 

Sağ bek mevkiinde ise Cüneyt Köz ve yeni transfer Serkan Kurtuluş var. Cüneyt Köz Bayern Münih alt yapısında yetişmiş ve 2. takımında forma giymiş bir isim. Kayserispor Cüneyt' i Dynamo Dresden' den transfer etti. O dönemde ciddi bir sağ bek açığımız vardı ve bu açığı kapatmak için Abdullah başta olmak üzere bazı alternatifler denemiştik. Cüneyt bu açığı kapatmak için transfer edildi ama ne yazık ki kapatamadı. Biz yine çareyi o bölgeye Salih Dursun' u monte ederek bulduk.



Bu yıl ise Ptt 1. Lig için çokta kötü sayılmayan yeteneklere sahip Serkan Kurtuluş transferi ile giriyoruz. Abisi Serdar Kurtuluş gibi Bursaspor alt yapısında yetişen bir isim Serkan. Bir dönem Galatasaray forması giymiş, oradan da Gençlerbirliği' ne transfer olmuştu. Son durağı biz olduk. Serkan Süper Lig için yeterli görülmeyebilir ancak Ptt 1. Lig için yeterli olduğuna inandığım bir isim.


KİŞİSEL GÖRÜŞ ( BEKLER )

Sol bek için kesinlikle Ömer Bayram benim favorim. Hem tecrübesi, hem yetenekleri, hem de sergilediği performansla bu sene de 38 sırt numaralı forması ile büyük ihtimalle maçlarda arz-ı endam edecek. Ömer' in kendisini geliştirmesi gereken konular olduğu bir gerçek. Özellikle hücum çıkışlarından sonra mutlak suretle geri dönüşleri daha seri bir şekilde yapmalı. Bir diğer eksik ise orta açma kabiliyeti. Yetenek var evet ama daha da iyi olabileceğine inanıyorum. Alper ise bu mevkiide yedek olacaktır muhtemelen. Sakatlık, ceza gibi durumlarda forma Alper' e kalır. Dilerim layıkıyla giyer formasını.

Sağ bekte ise Serkan Kurtuluş formaya en yakın isim. Yukarıda da bahsettiğim gibi alt lig standartlarına uygun yapıda bir bek oyuncusu. Aslında sadece bek olarakta düşünmüyorum Serkan' ı. Özellikle Bursaspor alt yapısında oynarken defansın önünde ve hatta 10 numara pozisyonunda oynadığı söylenmişti zamanında. Ayrıca sol ayağını da kullanabildiği notunu düşelim. İki ayaklı bir bek ile sezona başlamayalı oldukça uzun zaman olmuştu. Bu yüzden alternatif olarak bir sol bek de doğmuş oluyor. Cüneyt ise kendini geliştirme konusunda ne yazık ki hala çok geride. Ne dribling özelliği var, ne kanat ataklarında bindirmeleri sonrasında orta açma yeteneği. Bu yüzden Cüneyt kadromuzda sadece yedek olabilecek potansiyelde.

DEFANSİF ORTA SAHA ( Abdullah Durak, Srdjan Mijailovic, İbrahim Dağaşan, Okay Yokuşlu )

Yine alternatifi bol ve lig üstü bir pozisyon ile karşımıza çıktı takım. Geçen yıl yarım dönem Tziolis - Abdullah, Abdullah - Mijailovic, Abdullah - Okay ikililerini izledik bu pozisyonda. Devre arasında kiralık gelen Tziolis sezon sonunda takımdan ayrıldı. Yerine yabancı transferi yapılmazken tecrübe abidesi olan İbrahim Dağaşan transfer edildi. 


Defansif orta saha mevkiimiz şu anda büyük ihtimalle Süper Lig takımlarının büyük kısmında yoktur. Abdullah Durak zaten bu takımın çocuğu. Yıllardır belirli bir seviyede mücadele eden, Kayserispor' a verdikleri ile kaptanlığa yükselen, ilk günkü hırsından ve inancından hiç bir şey eksilmeyen, son bir kaç sezondur takımın bayrak adamlığını yapan isim. Bana göre sınırlı yeteneğini mücadelesi ile tamamlıyor. Eksiklerini tamamlasaydı ilk ortaya çıktığı dönemde kendisine yakıştırılan " gelecek vadeden genç oyuncu " tanımının karşılığını bulacaktı ama olmadı. 

Mijailovic ise Kayserispor' a Prosinecki' nin armağanı. Hoca göreve geldiği sezonun devre arasında çok ısrarla istemiş ama transferi gerçekleşmemişti. Sonraki sezonda Kızılyıldız ile yaşadığı sorunlar nedeniyle bedelsiz olarak takıma kazandırıldı genç yıldız. Sırbistan milli takımında da görev aldı zaman zaman. Ülkesinde el üstünde tutulduğu bir gerçek. Forma giydiği her maçta tekmeye kafa sokan bir cesaret ile oynuyor. Oyun kurma becerisi vasat olmasına rağmen defansif özellikleri bu eksiğini kapatıyor.


İbrahim Dağaşan için çok fazla konuşmaya gerek yok sanırım. Herşey bir yana tecrübesi ve takım içi liderliği ile çok önemli bir ismi kattık kadroya. Sert oyunu seven, kesici özellikleri ile öne çıkan, oyun kurma becerisi yüksek, duran toplarda etkili bir futbolcu İbrahim. Fransa' da başlayan futbol yaşantısı Bursaspor' da devam etti. Sivasspor' da büyük başarılar yaşadı ve kariyer zirvesi yaptı. Sonrasında ise sırasıyla Bucaspor ve Antalyaspor formaları giydi. Sezon sonunda ligden düşen Antalyaspor' un kaybettiği ilk isimlerden biri oldu. Süper Lig' den talipleri varken o Kayserispor' u tercih etti.

Okay Yokuşlu ise çoğu takipçimin bildiği gibi şu takımda benim en zayıf tarafım. Onun yeri apayrı. Transferinden tutun, yaptığı idmanlara, oynadığı maçlardan, yaptığı doğru ve yanlışlara kadar her şey bire bir ilgilendiriyor beni. Onu eleştirirken canım yandığı kadar hiç bir şey canımı yakmıyor. Müthiş yetenekleri olan ama ne yazık ki bunu bir türlü sahaya yansıtamayan Okay' dan bahsediyorum evet. Top tekniğini, oyun zekası ile birleştirdiğinde harikalar yaratan, attığı kısa adımlarla çekirdek çiter gibi futbolcu çalımlayan, kaleye gitmek için hiç ama hiç çetrefilli yolları düşünmeden burnunun ve sahanın dikine koşar adım giden yetenekli Okay'dan.


KİŞİSEL GÖRÜŞ (DEFANSİF ORTA SAHA)

Bu kadar alternatif için şansı en az isim ne yazık ki yabancı sınırlaması nedeniyle Mijailovic. Çok yetenekli olmasına rağmen ne yazık ki bu sene formayı üzerinde en az göreceğimiz isimlerin başında geliyor. Sahaya çıkacak 11' de görmeyi beklediğim iki isim Abdullah ve İbrahim Dağaşan. Bence de olması gereken bu. Her ikisi de mücadele etmeyi seven isimler. Bu iki ismi muhtemelen Okay Yokuşlu yedekleyecek. 


Ancak şunu söylemekte fayda var. Zaman zaman bu bölgede oyun zekası üst düzey olan isimleri de izleyebiliriz. O zaman demek oluyor ki Abdullah' ın başlamayacağı maçlar olabilir. İbrahim Dağaşan - Okay Yokuşlu ikilisi mücadele gücü ve oyun zekası yüksek bir ikili oluştururken 2. bölgeden 3. bölgeye geçişleri kolaylaştıracaklardır.  İbrahim' in özellikle defans arkasına atacağı toplar kanatlardan bindirme yapacak isimlere bol bol pozisyon hazırlayacaktır. Burada Yener ve Biseswar' a büyük işler düşecek. Zira Yener Arıca 2-2 biten Gaziantepspor maçında böyle bir pozisyona girmiş ama ceza sahasına girerken düşürülmüştü.

Orta sahada sıkışan oyundan ziyade oyun yapısı olarak atakları kanada taşıma yönünde bir sistem belirleyen Mutlu hoca, bu sistemde orta sahanın defansif tarafına çok önem veriyor. Zira geriden oyun kurulan sistemde en arkadaki isim ilk olarak merkezi görüyor ve oyun buradan kanatlara açılıyor.


Önceki bölümde üst düzey stoperlere sahip olmamız nedeniyle az gol yiyeceğimizi değerlendirdiğimi söylemiştim. Her ne kadar yazının büyük kesiminde defansif orta saha oyuncularından hücum konusunda nasıl yararlanacağımızı anlatmaya çalıştıysam da şu bir gerçek. Üst düzey savunma oyuncularının yanı sıra üst düzey defansif orta saha oyuncuları az gol yiyeceğimizi düşünmemde çok büyük etken.

Orta sahanın defansif kanadında sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum. Şu anda kadroda bulunan bu dört isimde tecrübeleri ile bu ligden çok daha fazlasını kaldırabilecek özellikteler.Kısmi eksikleri olduğu bir gerçek. Özellikle kondisyon yönünde bazı aksaklıklarını müşahede ettim ama Mutlu hoca ve ekibi bunun için gerekli müdahaleleri yapacak, tedbirleri alacaktır.

1 yorum:

  1. Her şeyiyle çok dogru bir yazi Eline sağlık. Ama bir sey ekleyim Okay bu senede oynamazsa Engin veya Amrabat - Ali Tyran gibi olay çıkarabilir .Umarim oynar.İbrahimin yerine siasta oynamıs 58 numara giymis birisinı sevemem ben.

    YanıtlaSil

Yorum sizin...