29 Ağustos 2014 Cuma

2014-2015 Kayserispor Analizi - (3. Bölüm)


Geldik analiz dizisinin 3. bölümüne. Yani "Hücumcu Orta Saha ve Forvet" hattına. Bundan önceki iki bölümde yaptığım gibi bu bölümde de mümkün mertebe geçen yıl ve önceki yıllarda neleri kimlerle başardığımızı/başaramadığımızı anlatmaya ve bu sene elimizdeki isimlerle neler yapabileceğimizi dillendirmeye gayret göstericem.

HÜCUMCU ORTA SAHALAR: (Mehmet Eren Boyraz, Bilal Yener Arıca, Diego Biseswar, Anıl Taşdemir)

Yazılan 4 isme aslında Ömer Bayram' da eklenebilir. Zira hücum özellikleri daha ağır basan bir kanat oyuncusu Ömer. Ancak onu "Bekler" konusunda anlatmaya çalıştığımız için bu kategoride gerek görmedim. Geçen yıl sahaya çıkan 11' imizde çok değişik isimler kullandık. Hiç sabit bir kadromuz olmadı, hiç belirli bir kurguyu sahaya yansıtamadık. Kanatlarda Mouche ve Sefa' yı kullanıp, orta saha da Jaja' yı denedik özellikle sezonun ilk yarısında. Sonra Ondrej Vanek transfer edildi.


Yine geçen yılın ikinci devresinde kimi zaman yeni transfer Vanek, kimi zaman da Biseswar dönüşümlü forma giydi. Değişmeyen tek isim ise Mouche oldu kanatta. Sefa' nın ilk devre boyunca forma giydiği sistem, ikinci yarıya hazırlık kampı sırasında sakatlanması ile aksadı ve Sefa son 7-8 hafta kalana dek formasından uzak kaldı.

Orta sahanın merkezinde ilk devre Jaja' yı kullana(maya)n Kayserispor, ikinci devre Biseswar ve Vanek ikilisini, bazen Yener' i bu bölgeye monte etmeye çalıştı. Biseswar dışında bu bölgede hiç bir isimden verim alamadı takım.


Jaja ile devre arasında yollarını ayırmıştı kulüp. Sezon sonunda ise ilk olarak Vanek Viktoria Plzen' e gitti. Sonrasında Mouche' yi Palmeiras' a gönderdik. Hazırlık kampının Avusturya ayağının başlarında ise Sefa Yılmaz Trabzonspor' a transfer oldu. Giden isimlerin yerlerine ise Anıl Taşdemir ve Mehmet Eren Boyraz katıldı takıma mevkii itibariyle. 

Mehmet Eren Boyraz eski futbolcumuz olması nedeniyle yuvaya geri döndü diyebiliriz. Takımdan ayrıldıktan sonra önce Antalyaspor' a, sonra Adana Demirspor' a transfer oldu. Geçen yıl futbolculuk kariyerinin zirvesini gördüğü performansı ile adından söz ettirdi. Adana Demirspor forması ile 34 maça çıkan tecrübeli kanat oyuncusu ligi 12 gol, 8 asist ile tamamladı. Kayserispor' da ki en iyi sezonu ise 3 gol 7 asist ile geçmişti Meren' in.


Anıl Taşdemir ise bu ligin gediklisi diyebileceğimiz bir isim. Özellikle geçen yıl Orduspor ile yaşadığı sezon onunda kariyerini en üst seviyeye çıkardı. Öyle ki 1.2 Milyon € bedelle Trabzonspor' a transfer oldu. Gittiğinde Vahit hoca takımın başında olmadığı için Anıl' ı veto etti. Sefa karşılığında bedelsiz olarak Kayserispor' a transfer oldu Anıl.

Yener Arıca ise Şota döneminde Ajax alt yapısından kazandırıldı takıma. Ayakları, bilekleri, top sürüşü ile ilk geldiği günden itibaren çoğumuz " Yeni Cangele " diye çağırdık çocuğu. Kolay adam eksiltebilen bir yapısı var. Oyun görüşü olarak takımın en iyilerinden biri ama topla oyun zekası ne yazık ki o kadar yüksek değil. Kanatta mı, forvet arkasında mı daha iyi sorusunu sordum hep kendime. Kanatta oynamak için sürati az, forvet arkası oynamak için ise oyun zekası. Ancak bu sene hoca Yener ile birebir ilgilendi. Bir çok hazırlık maçında şans verdi, 11 de başlattı. Özellikle forvet arkasına Anıl gelmeden önce orda denedi. Ne gördü bilmiyorum ama Yener Mutlu hoca ile oldukça mutlu diyebilirim.


Gelelim çilingire. Diego Biseswar. Şu takıma geldiği günden beri hakettiği saygının milyonda birini görmedi. Ne basınımızdan, ne taraftarımızdan, ne hocalarından ne de yönetimden. Yeri geldi gitmek istiyor diye tefe kondu oynatıldı, yeri geldi kötü oynuyor diye adama yapılmayan bırakılmadı. Gel gör ki Biseswar profesyonelliğinden hiç ödün vermeden mücadele etti. Geçen yıl bir çok maçta kilidi açan isim oldu. Sezon sonunda kesin gidecek diyenler oldu ama o inatla kalmayı seçti. Mükemmel bir top tekniğini, sürati ile birleştirip, oyun zekası ile harmanlayan, takıma gelen en yetenekli ve profesyonel isimlerden birisi Biseswar. Bu sene yine bu takımın beyni olacak.


KİŞİSEL GÖRÜŞ: (HÜCUMCU ORTA SAHA)

Hocanın oyunu kanatlara indirgeyen bir sistemi benimsediğini vurgulamıştım. Bu yüzden kimi nasıl kullanacağını henüz kestirebilmiş değilim. Bildiğim tek şey sahada olacak 3 yabancıdan 2. si Biseswar. Malum ilki Simic idi. Biseswar sahaya yazıldıktan sonra sahaya oturtulacak sistem ve yanına eklenecek oyuncuları seçecek hoca. Biseswar varken 4-2-3-1 mi oynayacak takım yoksa, Biseswar varken 4-4-2 mi oynayacak o an rakibe göre karar verilecek. Anıl geldiği için Biseswar muhtemelen kendini en iyi hissettiği yerde, kanatta değerlendirilecek. Yanına ise muhtemelen Anıl' ı isteyecek. 7 kişilik yedek kulübesinde ya da yabancı sınırlaması nedeniyle tribünde olmasını asla beklemediğim isim Biseswar.

Anıl Taşdemir ise hocanın bütün sistemlerde kullanmak isteyeceği ama kısıtlanacağı bir isim. Özellikle hazırlık maçlarında izlediğim ve 4-4-2 ye dönen maçlarda Anıl kenara geldi. Bunun yerine defansif orta sahalar orta çizgiye gelirken kanatlarda Yener ile Biseswar ya da Mehmet Eren ile Biseswar kaldı. Ancak 4-2-3-1 sisteminde Anıl' ın üçlü hücum orta sahasının ortasında, forvetin hemen arkasındaki yeri hazır. Gerek merkezden delmek için, gerek 2. bölgeden 3. bölgeye oyunu açmak için çok faydalı olacak bunu gördüm. Müthiş bir duran top yeteneği var ayrıca Anıl' ın. Orduspor forması ile kornerden attığı gol hala çoğumuzun hafızasında.


Mehmet Eren ve Yener ise muhtemelen sisteme göre takıma girip çıkacak isimler. Özellikle Yener' in bu sene bolca forma giymesini bekliyorum. Hoca idmanlardan sonra Yener ile birebir görüşmelerde yapıp ona ne kadar güvendiğini anlatmıştı. Mehmet Eren ise hala çok hızlı. Hızlı hücumlarda hala arkasından gelen adam onu bir yanında, bir de kale çizgisinde görüyor. Lakin hala eski Meren beyler. Orta açamıyor ne yazık ki. Sürat ve top tekniğindeki becerisi ile ne kadar övünsemde Meren tarzı ortalar yine bizi bekliyor olacak bu sene.


FORVETLER: (Bobo, Nobre, Babacar, Cem Ekinci, Sinan Bakış)

Geçen seneki ekip olduğu gibi duruyor hatta fazlası var. 5 forvetli bir takım kurduk bu sene. Geçtiğimiz iki sezon arasında gol-asist ortalamasında büyük farklılıklar yaşadık. Forvet verimliliğinin düştüğünü sanırım şu istatistik çok net olarak gösterecek. Prosinecki ile ligi 5. bitirdiğimiz sezonda Sefa+Mouche+Bobo üçlüsü takıma 35 gol 21 asistlik bir katkı vermişlerdi. Geçen yıl ise bu üçlüye Nobre' de katıldı. Ancak bu dörtlü geçen sezonu toplamda 18 gol, 14 asist ile tamamladı. Bunda yaşanan sakatlıkların büyük ölçüde neden olduğunu söyleyebiliriz. Ancak görüldüğü üzere Bobo' nun ilk geldiği sezon attığı 18 golü geçen yıl toplam 4 hücumcu anca yakaladı.


Bobo geçen yıl sezon başında transfer listelerinin en başındaydı. Bir çok takımdan teklif almasına rağmen Prosinecki' nin isteği ile takımda tutuldu. Katar'dan gelen 6.5 Milyon € luk teklif geri çevrildi. Ancak Bobo huzursuzluk çıkardı ve sanki bu huzursuzluğu ispat etmek istercesine kampta sakatlandı. Tam 6 ay forma giyemedi, giydiğinde de bir verimi olmadı takıma. Bu sene ki gözlemimde farklı değil. Başakşehirspor' un çok istediğini biliyorum ancak bizimkiler önerilen parayı az buldu ve Bobo takımda kaldı.

Mert Nobre ise 2012-2013 sezonunda ligden düşen Mersin İdman Yurdu' ndan transfer edildi. En büyük avantajı yerli olmasıydı. O da geçen yıl sakatlıklarla boğuştu, sakatlıktan kurtulduktan sonra eski günlerini mumla arattı. Özellikle Mersin İdman Yurdu' nun düştüğü sezon Nobre hakikaten takımını tek başına sırtlayan isim olmuştu. Katkısı az buz değildi. O sene takımına 13 gol, 4 asist ile ligde kalması için yardım etmeye çalıştı. Bu performansı da kendisini o sezonun sonunda Kayserispor' a transfer ettirmeye yetti. Bir diğer önemli özelliği bahsettiğim gibi yerli statüde oynayabilmesi.


Babacar konusunda hala herkes bir umut bekliyor. Oyuncu transfer edilirken Erciyesspor ile bizi karşı karşıya getirdi. Oyuncuyu Türkiye' ye getiren isim futbolcuyu Erciyesspor için getirdiğini ancak Kayserispor' un gelişiminde daha etkili olacağını düşündüğü için Kayserispor' da oynamasına karar verdiklerini söylemişti. Biz Babacar' dan hala bir şey göremedik. Görür müyüz? Onu da bilmiyorum. Ne hava topu beceresi, ne adam eksiltme yeteneği, ne son vuruş kabiliyetine sahip. Buna rağmen hala Kayserispor' un yabancı kontenjanında kendisine yer bulabiliyor.



Sinan Bakış U20 milli takımının forvetiydi bize geldiği dönemde. Dünya Şampiyonasında milli formayı terletti ve 1 de gol atmıştı. Ancak Sinan' ın klasik forvet tanımına uygun olmadığını düşünenlerdenim. Tıpkı Babacar gibi çok fazla özelliğini göremedim. Ancak Cem Ekinci için aynı şeyleri düşünmüyorum. Bence bu sene takıma " ya tutarsa " diye getirilen transferler içerisinde tutmaya en yakın isim. Hazırlık maçlarının tamanında kayda değer zaman aldı ve bu zamanı da kısmen iyi değerlendirdi.



KİŞİSEL GÖRÜŞ: (FORVET)

Bu sene ligin durumu göz önüne alındığında oynayacak 3. yabancı muhtemelen Bobo olacak. Forvette yer alacağına kesin gözüyle bakıyorum. Yine sisteme göre hareket edecektir Mutlu hoca. Bobo sabit olacak ancak oyunun gidişine göre yanına Nobre, Sinan ve Cem üçlüsünden birisi Bobo' nun yanına monte edilecektir. Bobo' nun gol vuruşu yeteneğinin geri gelmesi bize yetecek. Zira Biseswar, Anıl gibi oyun aklı yüksek, zeki bir hücum hattının parçası olacak bu yıl. Ayrıca forvet hattına yakın oynayan Anıl mutlak suretle bizim geçen yıl çektiğimiz gol kısırlığını ve pozisyon fakirliğini en aza indirecektir. 

Kazanılacak duran toplarda yine Anıl' ın kişisel yetenekleri ile goller bulacağımızı düşünüyorum. Burada yine hava hakimiyetine sahip Nobre' ye büyük işler düşecek. Nobre hazırlık kampı boyunca şans bulduğu her maçta etkili oynadı ve gol atma alışkanlığını yeniden yakaladı. Her ne kadar hazırlık maçı bir gösterge olmasa da gol atma alışkanlığının yeniden kazanılması önemli bir etken. Nobre' de kendisinden beklenen tecrübeyi sahaya yansıtacak ve takımın hakettiği yere dönmesi için çabalayacaktır.


Cem Ekinci için ise şu kadarını söyleyebilirim ki takımda Sinan Bakış ve Babacar' dan daha ön planda ve daha yetenekli. Boş koşu ve adam eksiltme özellikleri üst düzey olmasa da bulunduğumuz lig için yeterli olacaktır. Babacar' a hiç şans vermediğim bu sezon Cem Ekinci benim Bobo ve Nobre' den sonraki gol umudum ve en önemli forvet adayım.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum sizin...