30 Ağustos 2014 Cumartesi

2014-2015 Kayserispor Analizi - (4. Bölüm)


Sezon öncesinde 4 bölümde inceleyeceğimizi söylediğimiz Kayserispor analizimizde son olarak teknik kadroya değinmeye çalışacağız. Kayserispor teknik kadro konusunda doğru olanı mı yaptı, hocaların çalışma prensipleri neler, neye dikkat ediyor, nelere özeniyorlar? Hangi sistem kurgulanacak, sahaya yansıtılacak? Dilimiz döndüğünce anlatmaya gayret edeceğiz.

TEKNİK KADRO ( Mutlu Topçu, Gökhan Geylani, Cüneyt Dumlupınar, Recep Atılgan )

Kayserispor çokta yabancı olmadığımız bir isim olan Mutlu Topçu' ya emanet edildi bu sezon. Geçen yıl devre arasında Robert Prosinecki' nin ayrılmasından sonra da adı teknik direktörlük için geçmiş ancak gerek Ertuğrul Sağlam' ın, gerekse Eskişehirspor' un izin vermemesi sonrasında Mutlu Topçu takımın başına getirilememişti. Ancak Süleyman Hurma' nın hayallerini süslemeye devam ettiğini biliyorduk. Geçen sene yaşanan sıkıntılar, yapılan yanlış tercihler ve hoca seçimi bu sene bir alt ligde oynamamızın en büyük nedenlerinden biri olduğu için bu sene eşşeği sağlam kazığa bağladı Süleyman Hurma ve kendisi görevinin başına döner dönmez Mutlu Topçu' yu takımın başına getirdi.


Mutlu Topçu Kayserispor camiasına hiçte yabancı olmayan bir isim. Süleyman Hurma Kayserispor' a ilk göreve geldiği dönemde takımın başına Ertuğrul Sağlam' ı getirmiş, Mutlu Topçu' da Sağlam' ın ekibinde olması nedeniyle camiaya dahil olmuştu. 2 yıl boyunca çok başarılı bir dönem geçiren Sağlam - Topçu ikilisi Kayserispor' u tarihinde ilk kez Avrupa' ya götürmüş ve burada da son derece başarılı bir dönem geçirmişlerdi. Sonrasında Ertuğrul hoca ile önce Bjk' ye giden Mutlu hoca buradan yine aynı ekiple kariyerinin zirvesini yaşayacağı Bursaspor' a gidecekti. Bursaspor ile yaşanan şampiyonlukta büyük pay sahibi oldu. Yine ekürisi Ertuğrul Sağlam ile Eskişehir macerasına devam etti ve artık kariyerini tek başına çizecek.

Gökhan Geylani Siirtspor' da başladığı teknik adamlık serüveninde sırasıyla Bursaspor A2 teknik sorumluluğu, Gaziantepspor, Trabzonspor ve Antalyaspor' da A takım antrenörlüğü yaptı. Gökhan hoca Gaziantepspor ve Trabzonspor' da Tolunay Kafkas ile birlikte çalışırken, Antalyaspor' da Samet Aybaba' nın yardımcılığını yaptı. Samet hocanın Antalyaspor ile yollarını ayırmasından sonra Gökhan hoca da ayrıldı ve Kayserispor' da Mutlu hocanın yardımcısı olana dek herhangi bir takımda çalışmadı.


Cüneyt Dumlupınar ise amatörde geçen futbolculuk hayatından sonra Karşıyaka' da alt yapı hocası olarak teknik adamlık kariyerine başladı. Sonrasında Samsunspor, Gaziantepspor gibi takımlarda alt yapı hocalığı yapmaya devam etti. Bir dönem Kayserispor' da Tolunay Kafkas' ın yardımcılığını yaptı. Geçen yıl Paciencia' ya yol verilmesinden sonra yeniden Kayserispor' a getirildi. Üstelik kariyerinde ilk kez "Profesyonel Takım Antrenörü" sıfatı ile. Sene başında kalıp kalmayacağı tartışılırken futbolcuların da hocanın kalmasından yana koydukları tavır ve Mutlu hocanın talebi ile takımda kalması sağlandı.


Recep Atılgan hoca Prosinecki' nin geldiği sıralarda Kayserispor teknik kadrosuna dahil oldu. Futbolculuk döneminde uzun yıllar Adana Demirspor forması giyen Recep hoca Gaziantepspor, İnegölspor gibi takımlarda da oynadı. Hocalık kariyeri ise 2003 yılında Bursaspor' da başladı. Alt yapıda, U21' de ve A takımda kaleci antrenörlüğü yaptı, Eyüpspor' da kaleci antrenörü iken Kayserispor' a getirildi. Onun gelişi ile özellikle o dönemki kalecimiz Ertuğrul Taşkıran' da müthiş bir ilerleme oldu. Kendisi ile yaptığım bir röportajda bu durumu sormuş ve kalecilerin kaliteli isimler olduğunu ve gelişime açık olduklarını, kendisinin de payının olduğunun düşünülmesinden çok mutlu olduğunu söylemişti.


KİŞİSEL GÖRÜŞ: (TEKNİK KADRO)

Mutlu hocayı tam 20 gün boyunca çıplak gözle idmanlarda izledim. Keza diğer hocaları da. Mutlu hocanın belirgin bir ağırlığı olduğu çok net çıktı karşıma. Kesinlikle yardımcı hoca olarak geçirdiği süreçten bir çok kazanımla gelmiş bugünlere. Bir kere müthiş bir disiplin var sahada. Hoca bire bir bütün oyuncuları ile ilgileniyor, yapılması gerekenleri gösteriyor, yanlış yapanları tatlı sert uyarılarla doğrusunu anlatıyor. 

20 gün boyunca izlediğim her idmanda hoca kanat akınlarına yönlendirdi takımı. Ortadan delmek gibi bir uğraşa girmemeyi tercih etti. Genellikle maç içinde düzen değiştirip, taktiklerini bire bir söylemesi gereken oyuncuyu yanına çağırarak söyledi. Engin' i bizzat kullanmak istiyordu ancak oyuncu hocasını ve takımı satıp gidince yüzünü o bölgede başka isimlere döndü. Geriden oyun kurma konusuna özellikle önem veriyor. Bunun için kaleciden başlayan ve forvete kadar uzanan hatta birebir oyuncuları direktiflendiriyor. İstenilen yapılana kadar aynı şeyleri denemekten yılmıyor. İnatçı, mücadeleci.


Yardımcılarının antrenmanlarda çok verimli kullanıyor. Kim ne konuda uzman diye bildiği için buna göre paylaştırıyor takımı. Bir bölüm kondisyon için Cüneyt hoca da iken, diğer bölüm taktik için Gökhan hoca da kalıyor. Çift kalelerde hocalarını mutlaka iki takımı izleyebilecek yerlere koyuyor, hocalarından eksikler konusunda fikirler alıyor. Kenardan oyuncuları ile çok rahat irtibat kurabiliyor. Hazırlık maçlarında sık sık oyuncularının yapmaları gerekenleri göstere anlata bildirmeye çalıştı. Hazırlık maçı diye kulübeye oturup takımı izleyen değil, sahanın kenarında eksik takip eden bir yapıda. 

Hocanın takımla iletişimi mükemmele yakın. Topu ayağına alıp kanattan bindirme yapacak kadar fit. Kızdığı zaman sesini yükselten, hoşuna gittiğinde oyuncusunu alkışlayan bir profil çizdi. Eğlenceli idmanlarda takıma katılıyor, mümkün mertebe onlarla eğlenmeye gayret ediyor. Kısaca yeni bir teknik direktör olmasına rağmen antrenörlük yaşantısında edindiği tecrübeler takıma çok olumlu etkiler ile yansıyor. Oyuncuların antrenman performanslarını görünce buna iyice kanaat ettim.


Yardımcılar için ise şunları söylemek mümkün. Gökhan Geylani hoca genelde teknik idmanlarda takımın başında oluyor. Çok eğlenceli idmanları var. İzlerken keyif almamamak mümkün değil. Futbolculara karşı tatlı sert bir üsluba sahip. İstediklerini yaptırabiliyor. Mutlu hoca ile sürekli diyalog halinde. Hocanın istediklerini anlatmakta oyunculara köprü görevi görüyor. Cüneyt hoca ise takımın kondisyon idmanlarında baş rolde. Bilindiği üzere takımın geçen sene son 9 hafta başındaydı hoca. Şu kadarını söyleyebilirim ki Cüneyt hoca takımda çok seviliyor. Mükemmel bir iletişim kurduğunu sohbet ettiğim her futbolcu kardeşimden öğreniyor, duyuyorum. Bu sene takımda kalmasında bu nedeninde büyük etken olduğunu söylemem lazım. 


Ve son olarak Recep hoca. Mükemmel bir kişilik, harika bir hocalık. Her şeyi ile kendisini gösteriyor Recep hoca. Çalışmalarında kalecilerin zaman zaman zorlandığını gördüm. Özellikle Hakan Arıkan ilk idmana çıktığı gün müthiş zorlandı. Ancak zamanla alışıyorlar. Hoca Deniz' in üstüne çok düşüyor. Bunu kastederken şunu söylemiyorum. "Hoca Deniz ile çok ilgileniyor." Hayır kesinlikle. Kalenin 1 numarası ile 3 numarası arasında bir farkı yok onun için. Bu yüzden de çok seviliyor. 

Teknik kadrodan çok umutluyum. Mutlu hoca ve ekibi takımı bu sene şampiyon yapacak kalitede ve kalibrede. Bunu çalışmalar sırasında çok net gördüm. İletişim, çalışma teknikleri, kenar yönetimi gibi bütün etkenler bir araya geldiğinde Kayserispor Teknik Heyetinden memnun kaldığımı vurgulamam gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum sizin...